Ευλογίες από το Άγιο Όρος σε πόλεις του Βελγίου

Ο  Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου ενθρονίστηκε σήμερα στον Ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μπρυζ.

Το πιστό αντίγραφο εκόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, παρουσία του Μητροπολίτου Βελγιου κ. Αθηναγόρα και πλήθος πιστών.

Αποστολή Βέλγιο, Ραφαήλ Γεωργιάδης

Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 πριν από το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου υποδέχτηκε το Τίμιο Σταυρό, ακριβές αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου τον οποίο κατασκεύασε μετά την ουράνια οπτασία «εν τούτω νίκα».

Ο πρωτότυπος Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, απ όπου και μεταφέρθηκε το αντίγραφο του πρωτότυπου, μετά Τιμίου Ξύλου, στην πόλη της Μπρυζ και για να παραμένει στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τον Σταυρό εκόμισε ο Ηγουμενος της Ι.Μ.Μ.Β. Γέροντας Εφραίμ μαζί με πατέρες της μονής και τον υποδέχτηκε σύσσωμη η ενορία της περιοχής με πρώτο τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα.

Μετά την υποδοχή ο Γέροντας Εφραίμ τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας καλωσόρισε τον Γέροντα Εφραίμ και την συνοδεία του αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία που έφερε (τον Σταύρο του Μεγάλου Κωνσταντίνου) με τεμάχιο λειψάνου του Τίμιου Σταυρού ως ευλογία για την ενορία.

«Ο Θεός να σας δώσει υγεία , έτη πολλά και να μας μνημονεύετε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο του Αγίου Όρους.»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Bernard Peckstadt στην προσφώνηση του καλωσόρισε τον Γέροντα Εφραίμ και τη συνοδεία του και τον ευχαρίστησε για την μεγάλη ευλογία που έχει λάβει η ενορία. 

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι γιατί σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια ιστορική στιγμή στην ενορία μας. Είναι σπάνια, ένας Ηγούμενος του Αγίου Όρους με την συνοδεία του, που αφιέρωσαν τη ζωή του στο Θεό να επισκέπτονται αυτόν τον Ιερό Ναό. Θα θέλαμε λοιπόν να απευθύνουμε θερμές ευγνώμονες ευχαριστίες στον Γέροντα Εφραίμ και τη συνοδεία του.

Το αντίγραφο που παραλάβαμε σήμερα, αναφέρεται στη βαθιά και θερμή φιλία με τη μονή σας και τους μοναχούς της στο Άγιο Όρος, μια φιλία που μας δίνει μεγάλη χαρά. Με αυτούς τους τρεις ιστορικούς και συμβολικούς τόπους, Ιερουσαλήμ, Κωνσταντινούπολη  και Άγιο Όρος θέλουμε να νιώθουμε πάντα συνδεδεμένοι, σημείωσε. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Γέροντας Εφραίμ και η συνοδεία του μετέβη στο Άντερλεχτ όπου εκόμισε  Ιερά Εικόνα αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Άντερλεχτ.

Την ιερά εικόνα αγιογράφησαν Βατοπαιδινοί πατέρες στο αγιογραφείο της μονής.

Πλήθος κόσμου, ιερείς, διάκονοι παρέστησαν στην υποδοχή της εικόνας όπου τελέσθηκε δέηση και αμέσως μετά με πομπή μετέβησαν στο ναό  για την τέλεση του Εσπερινού.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του Βιβλίου του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού κατά την οποία ο Αγιορείτης Γέροντας μίλησε για το περιεχόμενό του. 

Ο Τίτλος του βιβλίου είναι «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΙΜΜ Βατοπαιδίου .

Κατά την  παρουσίαση, το παρόν στο ναό έδωσαν, ο Μητροπολίτης Βελγιου κ.Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Απολλωνιαδος κ.Ιωακείμ και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες κ.Βασίλειος Ζορμπάλης.

Περισσότερες Φωτογραφίες παρακάτω: