Ιστορία, Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Στρατιωτικά & Εθνικά θέματα

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Παναγιώτης Νικολάου

3 Μαΐου 2023

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Παναγιώτης Νικολάου

Ο Παναγιώτης Νικολάου Βίκης, ήταν55-59, Ιδρυτικό Στέλεχος της Ομάδας Κρούσης ΕΟΚΑ Ερήμης 55-59, από τα Ιδρυτικά Μέλη του Εθνικού Σωματείου «Δικέφαλος Αετός» Ερήμης και Μέλος του Α΄ Διοικητικού Συμβουλίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Συλλόγου Νίκος και Σωκράτης Ερήμης:

Πέταξε πριν από λίγο για την Γειτονιά Των Αγγέλων ο Αγωνιστής της ΕΟΚΑ 55-59
Παναγιώτης Νικολάου Βίκης – DP: 2368

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Παναγιώτη Νικολάου Βίκη που έφυγε πριν από λίγο και πέταξε για την Γειτονιά των Αγγέλων και στους Κήπους του Ουρανού!

Ο Παναγιώτης Νικολάου Βίκης, ήταν55-59, Ιδρυτικό Στέλεχος της Ομάδας Κρούσης ΕΟΚΑ Ερήμης 55-59, από τα Ιδρυτικά Μέλη του Εθνικού Σωματείου «Δικέφαλος Αετός» Ερήμης και Μέλος του Α΄ Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά από την επική ενέδρα της ΕΟΚΑ στην Ερήμη στις 30 Σεπτεμβρίου 1958, συλλαμβάνεται από τους Άγγλους την επόμενη νύκτα, την 1ην Οκτωβρίου 1958. Τον μεταφέρουν αρχικά στα μπουντρούμια της φρίκης του Red House εκεί στο Special Brand στα φώτα τον Πολεμιδιών. Οι Άγγλοι ανακριτές γνωρίζοντας ότι έχουν συλλάβει ένα σπουδαίο αντάρτη, τον κτυπούν με μανία σε όλο του το σώμα. Πιέζουν με δύναμη στις πληγές του, εφαρμόζοντας απάνθρωπες μεθόδους βασανιστηρίων.

Υπερβαίνοντας την ανθρώπινη του φύση, παραμένει αλύγιστος και ασυμβίβαστος, μη ορρωδώντας μπροστά στη φρικαλεότητα των βασανιστηρίων. Το παλληκάρι από την Ερήμη αντιστέκετε στον πόνο. Τον μεταφέρουν στα μπουντρούμια της Ομορφίτας στην Λευκωσία μαζί με τον Νεοκλή Χρίστου, φίλο και συναγωνιστή του από την Ερήμη. Τον σαπίζουν στο ξύλο και τον αφήνουν αιμόφυρτο στην αυλή των κρατητηρίων.

Οι αποικιοκράτες, στις 03 Νοεμβρίου 1958 τον μεταφέρουν στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Εκεί ο Παναγιώτης Νικολάου Βίκης λαμβάνει ως κρατούμενος τον Αριθμό DP2368, αριθμός που τον βασάνιζε και τον στοίχειωνε μέχρι τον θάνατο του.

Υπέφερε τα πάνδεινα στα μπουντρούμια της φρίκης. Βασανίστηκε όσο λίγοι. Ωστόσο δεν λύγησε από τα μαρτύρια και τις κακουχίες και δεν μαρτύρησε τα μυστικά του αγώνα στους αποικιοκράτες. Τα άγρια βασανιστήρια των Άγγλων όμως, τον σημάδεψαν για μια ζωή και του άφησαν πληγές που ήταν εμφανείς μέχρι και τον θάνατο του.

Ήταν από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της παράταξης, με τεράστια, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και πολυσχιδή προσφορά στα κοινά, στα Εθνικά, Πολιτιστικά, Κοινωνικά και Θρησκευτικά δρώμενα της Κοινότητας Ερήμης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου σε ένδειξη πένθους και σεβασμού προς τον εκλιπόντα έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Το Σωματείο κηρύσσει 7 ήμερο πένθος.
Οι σημαίες στο Σωματείο θα κυματίζουν μεσίστιες καθ’ όλη την διάρκεια του πένθους.
Αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες και μη εκδηλώσεις του Σωματείου καθ’ όλη την διάρκεια του πένθους.Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα συλλυπηθεί την οικογένεια του εκλιπόντος στην οικία του. Σύσσωμο το Δ.Σ. θα παραστεί στην κηδεία.

Εκ μέρους του Σωματείου ο Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι την ημέρα της κηδείας.
Η φωτογραφία του εκλιπόντος θα αναρτηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Περαιτέρω αποφάσεις και ενέργειες θα ληφθούν στην επομένη συνεδρία του Δ.Σ.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 04/05/2023 και ώρα 1.00μμ στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ερήμης.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Αγαπημένε μας Παναγιώτη!

Προσευχόμαστε ο Θεός, να αναπαύσει τη ψυχή σου Εκεί Στο Φως Του Ουρανού και στην Αγκαλιά Του Δημιουργού!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει και ας έχεις ένα ολόφωτο ταξίδι προς τον Ουρανό!

Αιωνία θα είναι η μνήμη σου!

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πηγή: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959