Κινηματογραφική απόδραση εν μέσω πυρών για τους Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν – Σχέδιο ΓΕΕΘΑ για απομάκρυνση όλων των Ελλήνων
20 Απριλίου 2023
Αισιόδοξες είναι οι εξελίξεις για το μέλλον των δύο Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονταν στο νοσοκομείο του Χαρτούμ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δύο άνδρες κατάφεραν να φύγουν από το νοσοκομείο όπου βρίσκονταν –και το οποίο έγινε στόχος πυρών- και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε άλλο σημείο.
Στο μεταξύ παραμένουν συνολικά στη χώρα 150 Έλληνες και αναζητείται τρόπος για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ώρες, ενδεχομένως και σήμερα το πρωί όταν και το σχέδιο διαφυγής των δύο Ελλήνων από το Χαρτούμ θα ολοκληρωθεί.
NEW SUDAN CRISIS: KEY EVENTS
A lot’s happened in Sudan over the last few days. The outbreak of hostilities is devastating civilian lives and could have Africa-wide implications. Here’s a round-up of the main action. pic.twitter.com/vdQPRWeJtn
— African Stream (@african_stream) April 19, 2023
Οι δύο Έλληνες έχουν θραύσματα, ο ένας στην κοιλιακή χώρα κι ο άλλος στα πόδια, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί, μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία, που αδυνατούν να ανεφοδιαστούν με υλικά, λόγω των σφοδρών μαχών που μαίνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας. Η προσοχή όμως είναι στραμμένη στη διεθνή κοινότητα, διότι τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα και δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα για να σώσει τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν και έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μόνο με τον συντονισμό με τα άλλα κράτη.
These are the Sudanese. They can’t stand each other. But you think you can unite them under US of Africa, together with other war lords across Africa.
Meanwhile here at home more than 90% of voters reject you.
#LoadsheddingStage8 #Sudan Gayton Kenny Kunene Koko Sakina Jali pic.twitter.com/irPYLgJwhS
— Brandon (@Umalumewabantu) April 17, 2023
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» και εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή σε συνεννόηση με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές.Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό σχέδιο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, όταν κρίθηκε αναγκαίος ο απεγκλωβισμός Ελλήνων πολιτών ή ομογενών. Το σχέδιο αυτό επικαιροποιήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν κριθεί σκόπιμο από την κυβέρνηση.
Το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» προβλέπει την εκκένωση πολιτών με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των αμάχων αλλά ούτε και των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταρτίζει «αυτή τη στιγμή» σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών των ΗΠΑ από το Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, παρότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Η κα Ζαν-Πιερ σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν θα πρέπει να κάνουν δικές τους διευθετήσεις για «να μείνουν ασφαλείς».
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Αίγυπτος και στις άριστες διπλωματικές σχέσεις βασίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους Έλληνες.
Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι το Κάιρο βρίσκεται σε επαφή και με τους δύο στρατηγούς στο Σουδάν. Παραδοσιακά διατηρεί πιο στενές σχέσεις με τον Μπουρχάν. Ο Σίσι, σε έναν διπλωματικό ελιγμό τόνισε ότι η παρουσία των αιγυπτιακών δυνάμεων στο Σουδάν είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για υποστήριξη κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, επιβεβαιώνοντας ότι γίνονται εντατικές επικοινωνίες για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Το αεροδρόμιο Marawi, το οποίο περιλαμβάνει μια στρατιωτική βάση, βρίσκεται σε περιοχή του βόρειου κράτους του Σουδάν – 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.
Η πολιτοφυλακή RSF που εμπλέκεται στις συγκρούσεις διαβεβαίωσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των στρατιωτών –που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Μαράουι από το Σάββατο εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων– ότι είναι σώοι και αβλαβείς και λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. «Οι στρατιώτες θα παραδοθούν όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία και σύμφωνα με τις συνθήκες που διέρχεται η χώρα», ανέφερε η RSF.
The pain of war. These little children are trapped in their school in Khartoum #Sudan , can’t go home, can’t speak to their parents and no food for 24 hrs. The Sudan children of war still goes on since 1956… pic.twitter.com/BnrvvjLhgi
— LLemi (@ladu_thinker) April 16, 2023
Κρίσιμος θεωρείται από ξένους αναλυτές και ο ρόλος πλούσιων χωρών του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την RSF και τον στρατηγό Ντάγκλο. Η RSF είχε στείλει δυνάμεις και στον πόλεμο της Υεμένης για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στη Λιβύη για λογαριασμό των Εμιράτων.
Κατέρρευσε και πάλι η εκεχειρία – Οι κάτοικοι του Χαρτούμ φεύγουν για να γλιτώσουν
Η νέα προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν φαίνεται ότι απέτυχε, μολονότι τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα την τηρήσουν.
Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας). Δύο αυτόπτες μάρτυρες, σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονται.
Νωρίτερα ακούγονταν συνεχώς βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο. Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Sudanese are incredibly courageous. Resistance Committees in Khartoum have started to organize mutual aid efforts to support each other while they are in the crossfire of war. The nonviolent people’s movement are also campaigning for #NoWar in #Sudan. Today is Day5 of fighting. pic.twitter.com/4pm8Xkezc9
— Michelle D’Arcy (@mishmishjuba) April 19, 2023
Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.
Φεύγουν οι κάτοικοι
Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.