Επιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΠολυμέσα - Multimedia

Ο 9χρονος Yiheng Wang λύνει τον κύβο του Rubik σε χρόνο ρεκόρ

7 Απριλίου 2023

Ο 9χρονος Yiheng Wang λύνει τον κύβο του Rubik σε χρόνο ρεκόρ

Το 9χρονο θαύμα του speedcubing Yiheng Wang (Κίνα) κατέρριψε το ρεκόρ για τον ταχύτερο μέσο χρόνο επίλυσης ενός περιστρεφόμενου Rubik 3x3x3 , με χρόνο 4,69 δευτερόλεπτα.

Ο Young Yiheng εκθρόνισε τους βετεράνους κυβισμού Max Park (ΗΠΑ) και Tymon Kolasiński (Πολωνία), οι οποίοι κατείχαν από κοινού το ρεκόρ με χρόνο 4,86 ​​δευτερόλεπτα.

Ο Yiheng κατέγραψε το χρόνο του ρεκόρ κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του αγώνα Yong Jun KL Speedcubing 2023 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 12 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια πέντε λύσεων, κατέγραψε χρόνους 4,35, 3,90, 4,41, 5,31 και 6,16 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τους κανόνες της World Cube Association, οι ταχύτεροι και πιο αργοί χρόνοι μειώνονται κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου.

Η δεύτερη από τις πέντε λύσεις του Yiheng (3,90 δευτερόλεπτα) ήταν η πέμπτη πιο γρήγορη λύση που έγινε ποτέ.

Το ρεκόρ για την γρηγορότερη επίλυση του single παραμένει 3,47 δευτερόλεπτα, το οποίο πέτυχε ο Yusheng Du (Κίνα) το 2018.

Μετά την επίδοση ρεκόρ του Yiheng στον ημιτελικό, προχώρησε στον τελικό του διαγωνισμού, όπου κέρδισε με μέσο χρόνο επίλυσης 5,97 δευτερόλεπτα.

Παραδόξως, ο Yiheng έσπασε το ρεκόρ δύο εβδομάδες νωρίτερα, αλλά αποκλείστηκε. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου του Hanoi Super Brain Zyo 2023, μετρούσε σε 4,75 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, αλλά ο κύβος είχε ανακατευτεί λανθασμένα για μία από τις λύσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος που έσπασε το ρεκόρ του.

Στους επίσημους διαγωνισμούς WCA, κάθε κύβος ανακατεύεται, γνωστός και ως «κωδικοποιημένος», από καθορισμένους ανθρώπους ανακατωτά που προετοιμάζουν κύβους για τους ανταγωνιστές ακολουθώντας ακολουθίες που δημιουργούνται από υπολογιστή.

Ωστόσο, περιστασιακά, το ανθρώπινο λάθος μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα σφάλματα, κάτι που δυστυχώς συνέβη στην περίπτωση του Yiheng.

Ευτυχώς, ο Yiheng πέτυχε τώρα έναν ακόμη πιο γρήγορο χρόνο και ο σκραμπλέρ από το Ανόι μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση.

Ο Yiheng χρηματοδοτείται από τον κατασκευαστή κύβων GAN ​​και τώρα είναι μέλος των GAN ​​Gurus, μιας ομάδας από τους καλύτερους speedcubers από όλο τον κόσμο.

Ο Yiheng κέρδισε και τους τρεις αγώνες speedcubing στους οποίους συμμετείχε το 2023, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ασία μετά την πανδημία.

Στο Πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης 2023, ο Yiheng νίκησε τον Κινέζο θαύμα Ruihang Xu στον τελικό.

Ο 14χρονος Ruihang Xu είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν λύσει έναν κύβο στην κάμερα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, ωστόσο, δεν εκτελέστηκε σε επίσημο διαγωνισμό WCA, επομένως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το παγκόσμιο ρεκόρ. Όλα τα ρεκόρ speedcubing επικυρώνονται από την WCA, οπότε αναγνωρίζονται και από τα World Records Guinness.

Ο Yiheng και ο Ruihang είναι μεταξύ πολλών ταλαντούχων κινεζικών παιδιών που έχουν ξεσπάσει στη σκηνή του speedcubing τα τελευταία χρόνια και τώρα που οι αγώνες WCA έχουν επανέλθει πλήρως σε όλο τον κόσμο, αυτοί οι νεαροί cubers αναμένεται να σπάσουν πολλά ρεκόρ και να σημειώσουν πρωτοφανείς χρόνους επίλυσης.

Πηγή: guinnessworldrecords.com