Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Μετεωρολογίας τον Ομότιμο Καθηγητή Αναστάσιο Α. Τσώνη
3 Απριλίου 2023
Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 30ής Μαρτίου 2023, εξέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee κ. Αναστάσιο Α. Τσώνη, ως Αντεπιστέλλον Μέλος της εξ Ελλήνων από το εξωτερικό, στον Κλάδο της «Μετεωρολογίας» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Ο κ. Τσώνης έλαβε Δίπλωμα Φυσικής και Μαθηματικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1976, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά το 1979, καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα το 1982. Έχει υπηρετήσει ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Milwaukee και στο Πανεπιστήμιο του San Diego.
Ερευνά από 30ετίας χαρακτηριστικά προβλήματα που έχουν σχέση με την αλληλεπίδραση της σύστασης της ατμόσφαιρας, των νεφών και των βιογενών εκπομπών από τη βιόσφαιρα του πλανήτη μας. Έχει επίσης συμβάλλει στην κατανόηση των δυναμικών και άλλων μεταβολών της ατμόσφαιρας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχει λάβει περίπου 8.300 αναφορές και ο δείκτης αναφοράς του (h-index) είναι 44 (Google Scholar, Ιανουάριος 2023). Έχει μακρά εμπειρία στα θέματα της ειδικότητος του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, με το οποίο έχει συνεργαστεί διαχρονικά όπως και με άλλα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.
O κ. Τσώνης εισήγαγε τη θεωρία των διασυνδεδεμένων δικτύων στις ατμοσφαιρικές επιστήμες το 2004. Έκτοτε η σχετική ενότητα των ατμοσφαιρικών δικτύων περιλαμβάνεται σε κάθε συνέδριο της AGU (American Geophysical Union) και EGU (European Geophysical Union). Έχει μάλιστα διοργανώσει σημαντικά αυτοτελή επιστημονικά συνέδρια και ενότητες συνεδρίων για τα μη γραμμικά φαινόμενα στη Δυναμική της Ατμόσφαιρας τόσο στην AGU όσο και στην EGU. Ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε πάνω από 40 συνέδρια και Κριτής σε εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και ερευνητικές προτάσεις. Έχει 140 δημοσιευμένα άρθρα σε περιοδικά και βιβλία με κριτές. Οι επιστημονικές εργασίες του κ. Τσώνη βρίσκονται στους τομείς των μη Γραμμικών Δυναμικών Συστημάτων στην Ατμόσφαιρα, στη μη Γραμμική Πρόγνωση και τις μη γραμμικές χρονοσειρές. Ερευνά επί δεκαετίες τις αρχές και εφαρμογές της θεωρίας του χάους στις ατμοσφαιρικές επιστήμες. Οι μελέτες αυτές οδήγησαν στον καθορισμό από τη διεθνή κοινότητα του «κριτηρίου Τσώνη» και της μεθοδολογίας Tsonis-Elner. Τα κριτήρια και οι μέθοδοι Τσώνη χρησιμεύουν στο διαχωρισμό χάους από τυχαίες διεργασίες μορφοκλασματικών δομών (random fractal processes) για την εκτίμηση της «σημαντικότητας» στις κλιματικές διακυμάνσεις. Έδωσε επίσης ερμηνεία για το δυναμικό μηχανισμό κλιματικών διολισθήσεων (climate shifts) με τον οποίο ερμηνεύτηκαν οι κλιματικές ολισθήσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, έχει συγγράψει, εκτός των ερευνητικών εργασιών του, δέκα ευρείας απήχησης επιστημονικά συγγράμματα. Ειδικά για το σύγγραμμα “Advances in Geosciences Nonlinear” σημειώθηκαν περίπου 40.000 λήψεις κεφαλαίων ενώ το σύγγραμμα “Atmospheric Thermodynamics” έχει μεταφρασθεί στα Κινεζικά και σε άλλες γλώσσες. Αξιοσημείωτη είναι η πολύ σημαντική πρόσφατη βράβευση του κ. Τσώνη με το “AGU Ed Lorenz Award” for significant contributions to nonlinear geosciences (2022), η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες διακρίσεις της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.