Θεολογία και ΖωήΚοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Συγκίνηση στο Πήλιο: Πως γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στις μικρές εκκλησίες [εικόνες]

9 Μαρτίου 2023

Συγκίνηση στο Πήλιο: Πως γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στις μικρές εκκλησίες [εικόνες]

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, μεγάλη γιορτή για την Εκκλησία και στις μικρές εκκλησίες του Πηλίου, γιορτάστηκε με λαμπρότητα, όπως στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσας.

ΗΛΙΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας (726-843), της πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και απείλησε τη συνοχή της.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της Εικονομαχίας. Στην Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή. Αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Διαβάστε την συνέχεια στο thenewspaper.gr