Η Pemptousia TV στο Βελιγράδι για την εορτή της Υπαπαντής – Κάλεσμα από τον Πατριάρχη Πορφύριο
13 Φεβρουαρίου 2023
Στο Βελιγράδι θα βρεθεί την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, η ψηφιακή τηλεόραση της Pemptousia TV προκειμένου να μεταδώσει σε ζωντανή σύνδεση την Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Υπαπαντής, με το παλαιό εορτολόγιο, στις 21:οο, από τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Βελιγραδίου
Θα ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός “Τρόπος” υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη και Χορωδίες Σέρβων Ψαλτών υπό τη διεύθυνση του π. Βλαδίμηρου Άντιτς.
Η Αγρυπνία θα μεταδοθεί ζωντανά από την Pemptousia TV.
Με ανάρτησή του στο Instagram ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καλεί τους πιστούς να παραστούν στη πανηγυρική ιερά αγρυπνία στην οποία θα προεξάρχει ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Βυζαντινό Χορό “Τρόπος” και την προσφορά του στην ψαλτική τέχνη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Βυζαντινός Χορός “ΤΡΟΠΟΣ”
Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, με σκοπό τη μελέτη και την προβολή της βυζαντινής μουσικής, της κλασικής εκκλησιαστικής μουσικής με ιστορία αιώνων.
Η βίωση της εκκλησιαστικής εμπειρίας, το φιλακόλουθο πνεύμα, η αναβάπτιση των ψαλτηρίων με το ήθος και το ύφος της «μουσικής των αγγέλων», η αγάπη στην καθ’ ημάς μουσική και η επιστημονική προσέγγιση μιάς πληθώρας συνθέσεων επωνύμων μελοποιών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου από την ψαλτική παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους αποτελούν πηγή έμπνευσης και μαθητείας.Η βίωση της εκκλησιαστικής εμπειρίας, το φιλακόλουθο πνεύμα, η αναβάπτιση των ψαλτηρίων με το ήθος και το ύφος της «μουσικής των αγγέλων», η αγάπη στην καθ’ ημάς μουσική και η επιστημονική προσέγγιση μιάς πληθώρας συνθέσεων επωνύμων μελοποιών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου από την ψαλτική παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους αποτελούν πηγή έμπνευσης και μαθητείας.
Έχει εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (έξι συναυλίες, σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ κ.α.), καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Ξεχωριστές ήταν οι συνεργασίες με τον αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss και το Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi», τον Kudsi Erguner, πρεσβευτή της UNESCO για την τέχνη, με σύνολο Τούρκων ερμηνευτών θρησκευτικής μουσικής, καθώς και τον Σωκράτη Σινόπουλο.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, σε πολύωρες αγρυπνίες στις ιερές μονές του Αγίου Όρους: Βατοπαιδίου, Σίμωνος Πέτρας και Δοχειαρίου.
Στα 16 χρόνια της δραστηριότητάς του έχει μεταφέρει σε 19 χώρες του εξωτερικού τον ελληνικό μουσικό μας πολιτισμό, την ψαλτική τέχνη, μια μουσική τέχνη με πνευματικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει και να συγκινεί, με ταυτότητα ελληνική, μια ιδιαίτερη αξία για το παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι.
Έχει εκδώσει σειρά 29 ψηφιακών δίσκων (CDs), που αποτελούν σημείο αναφοράς στην παρουσίαση μιάς πλούσιας κληρονομιάς κυρίως ανέκδοτων έργων μεγάλων συνθετών από την Κωνσταντινούπολη και το Άγιον Όρος, καλύπτοντας μια περίοδο δημιουργίας από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα.