Ιστορία, Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Στρατιωτικά & Εθνικά θέματαΚοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Στις ακριτικές Οινούσσες κυματίζει η σημαία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή..

21 Φεβρουαρίου 2022

Στις ακριτικές Οινούσσες κυματίζει η σημαία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή..

«Η νέα γενιά έδωσε το παρών παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της ιστορικής μνήμης», τόνισε ο δήμαρχος

Στο Βόρειο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στις ακριτικές Οινούσσες που βρίσκονται μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια, κυματίζει από την περασμένη Τρίτη η επετειακή σημαία με το λογότυπο που έφταιξε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε μια λιτή τελετή η σημαία υψώθηκε από το Δήμο Οινουσσών την Πλατεία Ναυτοσύνης, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη.

Το σύμβολο για τα 100 χρόνια μνήμης το παρέλαβε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Δανιήλ όταν βρέθηκε στο τέλος Ιανουαρίου στην Αθήνα. Είναι δώρο του δήμαρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και την παρέδωσαν μέλη του Συνδέσμου «Ρίζες».

Στην τελετή έπαρσης έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές, ενώ τα μέλη του χορευτικού του Δήμου ήταν και αυτά εκεί, με παραδοσιακές φορεσιές. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Κατσούνης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά, με τη σύνθεση του Σταμάτη Σπανουδάκη «Να ‘μουνα για λίγο εκεί».

«Η νέα γενιά έδωσε το παρών παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της ιστορικής μνήμης», τόνισε ο Γιώργος Δανιήλ. Το καλοκαίρι, άλλωστε, πρόκειται να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης.

Υπενθυμίζεται ότι στις βραχονησίδες Γούνια και Παναγιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Οινουσσών το 1922 κρύφτηκαν ανυπότακτοι από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ και το Μελί, και εκεί βρήκαν σωτηρία οικογένειες κατά το διωγμό.

Πηγή:  Pontosnews.gr