Άγιον Όρος

Τα μανιτάρια του Αγίου Όρους. Δημιουργία πλήρους καταλόγου των μυκήτων της Αθωνικής χερσονήσου.

5 Ιουλίου 2021

Τα μανιτάρια του Αγίου Όρους. Δημιουργία πλήρους καταλόγου των μυκήτων της Αθωνικής χερσονήσου.

Στη σελίδα Μανιτάρια Αγίου Όρους / Fungi of Mount Athos αποκαλύπτεται άλλος ένας «θησαυρός» του Αγίου Όρους, ένα ακόμα θαύμα της Δημιουργίας στο πλαίσιο του φυτικού πλούτου της Αθωνικής χερσονήσου, σε σχήματα, χρώματα … και βεβαίως επιπτώσεις (ευεργετικές ή καταστρεπτικές). Μικρά, σπουδαία, αλλά και εφήμερα έργα τέχνης, κρυμμένα ταπεινά μέσα στα μεγαλειώδη δάση.

 

Βασιδιομύκητες, Russulales, RussulaceaeΕπιστημ. όνομα: Lactarius aurantiacus (Pers.) GrayΕλληνικό όνομα: Λακτάριος ο πορτοκαλόχρωμοςΜυκορριζικός, σε δάσος υβριδογενούς ελάτης (Abies borisii regis)

Η ιστοσελίδα αυτή, που αποτελεί το νεώτερο τέκνο της Αγιορειτικής Μνήμης / Athos Memory ενημερώνεται με την καθοδήγηση του διακεκριμένου μυκητολόγου κ. Στέφανου Διαμαντή και αποβλέπει στη δημιουργία του πλήρους καταλόγου των μυκήτων (και όχι μανιταριών, όπως επιτυχώς επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθότι πρόκειται για ευρύτερη οικογένεια) του Αγίου Όρους.

Ο κ. Διαμαντής είναι ο γνωστός δασολόγος, ο οποίος με προσωπικό κόπο και χάριν στην επισταμένη μελέτη του, έσωσε τα δάση καστανιάς του Αγίου Όρους από την καταστρεπτική ασθένεια του έλκους. Η συμβολή του αυτή υπήρξε καθοριστική τόσο για τα δάση και τη φύση, όσο και για τα μοναστήρια. Έκτοτε ο αφανής αυτός διακονητής του Περιβολιού της Παναγίας έμεινε πιστός προσκυνητής, έχοντας δημιουργήσει και βαθιές σχέσεις φιλίας με πολλούς πατέρες των μονών.

 

Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα Μανιτάρια Αγίου Όρους / Fungi of Mount Athos είναι από την Αγιορειτική Φύση όπως επίσης και όλες οι λήψεις είναι του κ. Στέφανου Διαμαντή.

Πηγή: agioritikesmnimes.blogspot.com