Θεολογία και ΖωήΙστορία, Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Στρατιωτικά & Εθνικά θέματαΟρθόδοξη πίστη

Κύριλλος, Μεθόδιος και το σλαβικό αλφάβητο από το Νότο των Βαλκανίων στους Ρως του Κιέβου (photos)

25 Μαΐου 2021

Κύριλλος, Μεθόδιος και το σλαβικό αλφάβητο από το Νότο των Βαλκανίων στους Ρως του Κιέβου (photos)

Η Ημέρα της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού που τιμάται σήμερα στη Ρωσία συνδέεται με τους Άγιους Ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο


Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος διδάσκουν το χριστιανισμό στη Μοραβία (φωτ.: el.wikipedia.org / Venceslav Cerny)

Από τη στιγμή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Ρωμανία) αποδέχτηκε το χριστιανισμό ως μοναδική της θρησκεία ξεκίνησε ο εκχριστιανισμός των λαών που βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής της. Μαζί με τη νέα πίστη οι χριστιανοί της Ρωμανίας ή του Βυζαντίου, όπως αποκαλούσαν τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετά την πτώση της Ρώμης οι δυτικοί, για να τονίσουν τον ελληνικό της χαρακτήρα, εξήγαγαν στον υπόλοιπο κόσμο τον πολιτισμό τους.

Έτσι οι εκχριστιανισμένοι λαοί αποδέχτηκαν μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτισμού και υιοθέτησαν έστω και σε παραλλαγμένη μορφή το ελληνικό αλφάβητο.
Ήδη από την ελληνιστική περίοδο τα ελληνικά και αργότερα, προερχόμενα από αυτά, τα λατινικά γράμματα αποτελούσαν μοναδική λύση για τους λαούς που ήθελαν να ξεφύγουν από την ιερογλυφική ή συλλαβική γραφή. Τον 9ο και τον 10ο αιώνα από τους Έλληνες του Βυζαντίου εκχριστιανίστηκαν οι Νότιοι και οι Ανατολικοί Σλάβοι. Η ανάγκη τους για γραφή στις μητρικές τους γλώσσες καλύφθηκε με τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου από τους βυζαντινούς μοναχούς και Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr