Ιστορία, Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Στρατιωτικά & Εθνικά θέματαΚοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Κύπρος: Τελέστηκαν μνημόσυνα για τους 13 νεκρούς της έκρηξης στο Μαρί και τα θύματα της πτώσης ελικοπτέρου

5 Ιουλίου 2020

Κύπρος: Τελέστηκαν μνημόσυνα για τους 13 νεκρούς της έκρηξης στο Μαρί και τα θύματα της πτώσης ελικοπτέρου

Ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία του Ιουλίου του 2011 στην Κύπρο

Τελέστηκαν σήμερα τα μνημόσυνα των 13 αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ναυτών και πυροσβεστών που σκοτώθηκαν στις 11 Ιουλίου του 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου.

Η έκρηξη η οποία στοίχισε την ζωή 13 ανθρώπων και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη κυπριακή οικονομία υπήρξε αποτέλεσμα κακών χειρισμών σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Η απόφαση για αποθήκευση των επικίνδυνων κοντέινερς σε εξωτερικό χώρο για σχεδόν δύο χρόνια και η υποτίμηση των κινδύνων, οδήγησε στη τραγωδία η οποία θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αποτραπεί.

Ακόμα και όταν κάποια από τα κοντέινερς είχαν αρχίσει να αλλοιώνονται προκαλώντας μικρές εκρήξεις οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν να τα ραντίζουν με νερό.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί

Δεν είχε ξημερώσει την 11η Ιουλίου του 2011 και στις 4 τα ξημερώματα η Μεγαλόνησος συνταράχτηκε από μία έκρηξη η οποία καταγράφηκε ακόμα και από τους σεισμογραφικούς σταθμούς. Πέρασαν ώρες μέχρι να γίνει αντιληπτό στους έντρομους πολίτες τι ακριβώς είχε συμβεί. Το νησί είχε βυθιστεί στο σκοτάδι αφού ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού που βρίσκεται δίπλα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είχε ισοπεδωθεί.

Όταν ο καπνός και η σκόνη κατακάθισαν διαπιστώθηκε ότι 12 άνθρωποι είχαν χαθεί και 60 άλλοι σφάδαζαν από τα τραύματα. Λίγες μέρες αργότερα υπέκυψε και ακόμα ένας τραυματίας. Η έκρηξη στα 96 κοντέινερς που είχαν αποθηκευτεί στη Ναυτική Βάση ήταν μια απόδειξη τους κράτους που βρισκόταν σε αποσύνθεση. Βρισκόντουσαν στοιβαγμένα σε εξωτερικό χώρο από το 2009, όταν κατασχέθηκαν σε πλοίο ρωσικών συμφερόντων που τα μετέφερε από το Ιράν στη Συρία κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν φαίνεται πως η κυβέρνηση του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είχε δώσει διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα καταστρέψει το φορτίο και με κάποιο τρόπο θα το παρέδιδε σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο τότε υπουργός άμυνας Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωνε ότι το φορτίο είναι ακίνδυνο και θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και στην αυλή του σπιτιού του. Κάθε προσπάθεια για καταστροφή των εκρηκτικών και απομάκρυνση του από τη Κύπρο προσέκρουε σε διάφορα προβλήματα.

Λίγες μέρες πριν την έκρηξη είχε παρατηρηθεί διόγκωση δύο κοντέινερς και οι στρατιωτικοί άρχισαν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη. Οι οδηγίες που πήραν ήταν να τα ραντίζουν με νερό για να πέφτει η θερμοκρασία τους. Για τη κατάσταση είχε ενημερωθεί και ο υπουργός άμυνας και ο υπουργός εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αφού στις συσκέψεις που γινόντουσαν μετείχε ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου. Όταν τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 παρατηρήθηκε ανάφλεξη αντί να διαταχθεί εκκένωση της βάσης, κλήθηκε η πυροσβεστική για κατάσβεση. Στις 4:00 τα ξημερώματα και ενώ στο χώρο βρισκόντουσαν αρκετά άτομα τα κοντέινερς εξερράγησαν.

Τα θύματα

· Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού

· Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης

· Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης

· Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης

· Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης

· Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης

· Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος

· Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

· Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής

· Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

· Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής

· Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

· Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (πέθανε τρεις μέρες μετά το ατύχημα)

Μνημόσυνο Ευαγγελου Φλωράκη

Το όνομα του στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη δόθηκε στη Ναυτική Βάση, που σημειώθηκε η τραγωδία το 2011. Σήμερα τελέστηκε και το μνημόσυνο του Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων αξιωματικών που σκοτώθηκαν από πτώση ελικοπτέρου στη Πάφο το 2013. Κατά τραγική σύμπτωση ο Ευάγγελος Φλωράκης Σκοτώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2003 και ακριβώς 8 χρόνια μετά έγινε η έκρηξη στη Ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου 2011. Μαζί με τον στρατηγό, τότε Αρχηγό του γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς είχαν σκοτωθεί κατά τη πτώση του ελικοπτέρου ο Αντιπτέραρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο Πλωτάρχης Νικόλας Γεωργίου, ο Επισμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο Σμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

 

Πηγή : protothema.gr