Η Olympus σταματά την κατασκευή φωτογραφικών μηχανών και βάζει πωλητήριο
28 Ιουνίου 2020
Μετά από 84 χρόνια παρουσίας στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, οι κάμερες της Olympus θα εξαγοραστούν από την ίδια εταιρία που αγόρασε το τμήμα VAIO της Sony.
Οι φήμες για την αποχώρηση της Olympus από την κατασκευή φωτογραφικών μηχανών υπήρχαν εδώ και καιρό, αν και η ίδια η εταιρία δεν το παραδεχόταν. Τελικά, έγινε πραγματικότητα. Η Olympus ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το τμήμα κατασκευής καμερών στην Japan Industrial Partners (JIP), την ίδια εταιρία που αγόρασε το τμήμα VAIO PC της Sony. Η Olympus πλέον θα επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της επιχείρησής της, στον βιομηχανικό και ιατρικό εξοπλισμό απεικόνισης.
Η Olympus δήλωσε ότι μείωσε τα κόστη κατασκευής, επικεντρώθηκε σε κάμερες και φακούς υψηλότερου κέρδους και έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αγορά των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η εταιρία δήλωσε ότι κατέγραψε λειτουργικές ζημιές για τρεις συνεχόμενες οικονομικές χρήσεις έως και τον Μάρτιο του 2020. Μάλλον σε αυτό έπαιξε ρόλο και το σκάνδαλο 1.7 δις δολαρίων του 2013.
Δεν είναι σαφές πώς αυτή η εξαγορά θα επηρεάσει τους κατόχους φωτογραφικών μηχανών της εταιρίας. Σύμφωνα με την Olympus, η JIP θα έχει το ίδιο σχέδιο δράσης όπως έκανε και με το τμήμα VAIO, κάνοντας την επιχείρηση πιο συμπαγής, αποτελεσματική και ευέλικτη. Λέει επίσης ότι θα πουλήσει και τα υπάρχοντα μοντέλα κάμερας ώστε να αναπτυχθούν κι άλλα νεότερα, οπότε πιθανώς θα υποστηρίζει τους χρήστες που έχουν ήδη στην κατοχή τους κάμερες της Olympus. Πέρα από αυτό, κανείς δεν γνωρίζει τι σχεδιάζει να κάνει η JIP και αν κρίνουμε από το τμήμα VAIO το οποίο δεν «απογειώθηκε» μετά την εξαγορά, είναι δύσκολο να γίνει κάποια πρόβλεψη.
Η Olympus εφάρμοσε μέτρα για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά σοβαρής αγοράς ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, λόγω, μεταξύ άλλων, της ραγδαίας συρρίκνωσης της αγοράς που προκαλείται από την εξέλιξη των smartphone. Η Olympus βελτίωσε τη διάρθρωση του κόστους αναδιαρθρώνοντας τις βάσεις κατασκευής και εστιάζοντας σε εναλλάξιμους φακούς υψηλότερης αξίας, με στόχο την διόρθωση της δομής κερδών σε εκείνους που ενδέχεται να συνεχίσουν να αποφέρουν κέρδη ακόμη και κι όταν οι πωλήσεις μειώνονται. Παρά όλες αυτές τις προσπάθειες, το τμήμα Imaging της Olympus κατέγραψε λειτουργικές απώλειες για 3 συνεχόμενες οικονομικές χρήσεις μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.
Πέρυσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Olympus, Yasuo Takeuchi, είπε ότι η πώληση του τμήματος των φωτογραφικών μηχανών δεν ήταν θέμα που εξεταζόταν. Ωστόσο, η εταιρία προσπάθησε να υποστηρίξει αυτό το σχόλιο, με τον Αντιπρόεδρο Marketing και Πωλήσεων Akihiko Murata να δηλώνει πως θέλει οι χρήστες να υπολογίζουν την Olympus μεταξύ των επιλογών τους.
Η πώληση της Olympus έχει όμως επιπτώσεις και στον κόσμο της φωτογραφίας γενικότερα. Η Olympus και η Panasonic είναι οι μόνες εταιρίες που υποστηρίζουν το φορμάτ Micro Four Thirds σε full frame και APS-C αισθητήρες. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες είναι καλύτεροι σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό και παράγουν ένα πιο φυσικό bokeh φόντο, βοηθώντας τους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών όπως η Sony, να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από τις ολοένα και καλύτερες κάμερες smartphone.
Η Olympus βασίζεται αποκλειστικά στο φορμά Micro Four Thirds για τις κάμερες με εναλλάξιμους φακούς. Ωστόσο, η Panasonic έχει τώρα τη δική της mirrorless σειρά που έχει προσελκύσει πολλή προσοχή, ιδιαίτερα στην αγορά βίντεο. Αυτό φέρνει κι άλλες επιλογές ανάλογα με το τι θα συμβεί στην Olympus. Όπως δηλώνουν εντός της εταιρίας, η πώληση θα ολοκληρωθεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2020.
Πηγή: insomnia.gr