Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα
19 Φεβρουαρίου 2020
-
- Μερίδες : 6
- Χρόνος προετοιμασίας : 25m
- Χρόνος ψησίματος : 60m
Παραδοσιακό φαγητό της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, με πλούσιες γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου.
Υλικά
- 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 1 κιλό χόρτα άγρια και αρωματικά (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρα, μυρώνια, κ.λπ.), πλυμένα και χοντροκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη τριμμένη πιπεριά κόκκινη, καυτερή (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Βήμα 2
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα φασόλια, με όσο νερό χρειάζεται να γίνει το φαγητό ζουμερό. Ανακατεύετε το φαγητό προσεκτικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη.
Βήμα 4
Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.
Συνταγή: Γεωργία Κοφινά
Πηγή: olivemagazine.gr