Απαύγασμα πατερικής Σοφίας

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος: Η μετάνοια μας φέρνει σε κοινωνία με τη θεότητα!

30 Σεπτεμβρίου 2019

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος: Η μετάνοια μας φέρνει σε κοινωνία με τη θεότητα!

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.

Η μετάνοια, αγαπητοί, είναι πλούσιος καρπός, διότι προσφέρει, με κάθε τρόπο ενάρετο έργο στο Θεό. Είναι αγρός γεμάτος καρπούς, διότι καλλιεργείται σε κάθε καιρό. Είναι δένδρο της ζωής, διότι πολλούς που πεθαίνουν από τις αμαρτίες, τους ανασταίνει.

Σ’ αυτή μπολιάζεται όλη η επουράνια πραγματικότητα, διότι μας φέρνει σε κοινωνία με τη θεότητα. Χαίρεται μ’ αυτή ο Θεός, όπως με τη δημιουργική του δύναμη, διότι εκείνους που η αμαρτία προσπαθεί να τους καταστρέψει, αυτή τους επαναφέρει στη δόξα του Θεού.

Η μετάνοια είναι το ασφαλές βαλάντιο του Θεού, διότι προστατεύει τις ψυχές των ανθρώπων για να μην απολεσθούν. Αυτή είναι η άφθονη σοδειά του Θεού, διότι και προσφέρει τους ανθρώπους, και συναθροίζει τους αμαρτωλούς κατά σωρούς.

Έχω τη γνώμη ότι μέσα σ’ αυτή υπάρχουν οι πνευματικοί τόκοι· διότι η μετάνοια θερίζει αυτά που δεν έσπειρε· διότι το σώμα σπέρνει την αμαρτία, αλλά η μετάνοια θερίζοντας την ανυψώνει στη σεμνότητα· η κακία σπέρνει τα πάθη αλλά η μετάνοια ξεριζώνοντάς τα σπέρνει επάνω τον ενάρετο τρόπο ζωής.

Αυτή παίρνει εκείνα που δεν πρόσφερε. Η ευσεβής τοκίστρια, η οποία ζητά να πάρει εκείνα που δεν πρόσφερε λέει στους αμαρτωλούς· “Δώστε μου το βάρος των αμαρτιών σας· αυτό είναι για μένα ο τόκος της πράξεως”.

Απόσπασμα από τον λόγο “Για τη μετάνοια” του οσίου Εφραίμ του Σύρου, όπως δημοσιεύεται σε μετάφραση στο βιβλίο “Οσίου Εφραίμ του Σύρου έργα”, τόμος Ε’, των εκδόσεων το Περιβόλι της Παναγίας. Το κείμενο, η μετάφραση και τα σχόλια της έκδοσης είναι του φιλολόγου Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.