Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κτηματολόγιο: Εθνικό «ΚΕΠ» στο Γαλάτσι για όλη την Ελλάδα – Τι ισχύει για τη Δυτική Ελλάδα

10 Μαρτίου 2019

Κτηματολόγιο: Εθνικό «ΚΕΠ» στο Γαλάτσι για όλη την Ελλάδα – Τι ισχύει για τη Δυτική Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, ξεκινά τη λειτουργία του το μεγάλο γραφείο κτηματογράφησης στο Ολυμπιακό Κλειστό του Γαλατσίου. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σχεδόν για όλες τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται σήμερα υπό κτηματογράφηση, ενώ εκεί θα γίνει και η προανάρτηση για τον Δήμο Αθηναίων. Οσον αφορά τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπονται μέσα στο επόμενο διάστημα οι νήσοι της Αττικής, καθώς και τα νησιά Λέσβος, Λήμνος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη.

Τις ημέρες αυτές στο Ολυμπιακό Κλειστό (το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ) πραγματοποιούνται οι τελευταίες εργασίες, ώστε να εγκατασταθούν οι ανάδοχοι της κτηματογράφησης των διαφορετικών περιοχών της χώρας. Η «έκπληξη», σε σχέση με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, είναι ότι θα φιλοξενήσει τελικώς και γραφείο για το μεγαλύτερο μέρος των υπό κτηματογράφηση περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, στο Γαλάτσι θα εξυπηρετηθούν:

• Οι υπό κτηματογράφηση περιοχές στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

• Οι υπό κτηματογράφηση περιοχές στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης, Θάσου, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Φλώρινας και Πιερίας.

Επίσης, μόλις ξεκινήσει η προανάρτηση των στοιχείων του Δήμου Αθηναίων (η οποία παίρνει διαδοχικές αναβολές και πλέον τοποθετείται τον Απρίλιο), ο ανάδοχος του έργου θα εγκαταστήσει και αυτός στο Γαλάτσι ένα σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών, παρότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ηλεκτρονικά. Στην προανάρτηση οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει, για τυχόν απλά λάθη ή αλλαγές (λ.χ. διεύθυνσης, τηλεφώνου, e-mail).

Να σημειωθεί ότι οι μόνες περιοχές της χώρας που βρίσκονται σήμερα υπό κτηματογράφηση και δεν θα εξυπηρετούνται από το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης είναι το υπόλοιπο της Θεσσαλονίκης και η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών.

Η λειτουργία του γραφείου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην υποβολή δηλώσεων, καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών στις υπό κτηματογράφηση περιοχές διαμένουν στην πρωτεύουσα. Το Κλειστό του Γαλατσίου επελέγη καθώς δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι με τόσο μεγάλη χωρητικότητα. Η πρόσβαση πάντως παραμένει ένα ζήτημα, καθώς η περιοχή του Γαλατσίου δεν εξυπηρετείται (ακόμα) από μέσα σταθερής τροχιάς. Από τη λεωφόρο Βεΐκου (όπου βρίσκεται το Κλειστό, απέναντι από το Αλσος Βεΐκου) περνούν δύο λεωφορειακές γραμμές: η καλύτερη λύση είναι η 444 Χαλάνδρι – Γαλάτσι – Ανω Πατήσια), η οποία συνδέεται εύκολα με τον σταθμό ΗΣΑΠ στα Πατήσια και του μετρό στο Χαλάνδρι. Η δεύτερη επιλογή είναι η γραμμή 608, η οποία ξεκινά από το Ολυμπιακό Κλειστό και μέσω του κέντρου (Πατησίων, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καταλήγει στου Ζωγράφου.

Εκτός από την Αθήνα, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και δύο μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο, στην Καλαμαριά, εξυπηρετεί τις περιοχές Χαλκιδικής, Ξάνθης, Δράμας, Φλώρινας και Καστοριάς και το δεύτερο, στο Porto Center (στα Παλαιά Σφαγεία), εξυπηρετεί τις περιοχές Θάσου, Ροδόπης, Πιερίας, Γρεβενών και το υπόλοιπο της Θεσσαλονίκης.

Επόμενες περιοχές

Σύμφωνα με την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» απομένει να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε τρεις ομάδες περιοχών, όλες νησιωτικές:

• Σε όσα από τα νησιά της Αττικής δεν έχουν κτηματογραφηθεί, δηλαδή τον Πόρο, την Υδρα, τις Σπέτσες, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

• Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

• Σε Λέσβο και Λήμνο.

Η συλλογή δηλώσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «εκτός» από τη διαδικασία κτηματογράφησης μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: οι Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Στους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν για τις μελέτες αυτές, οι υποψήφιοι ανάδοχοι υπέβαλαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε θα πρέπει να αναμένεται η εκδίκασή τους.

Γενικά, η τελική φάση κτηματογράφησης εξελίσσεται ταυτόχρονα σε 57 περιφερειακές ενότητες (νομούς) και 204 καλλικρατικούς δήμους, σε έκταση 83,5 εκατ. στρ. (αντιστοιχεί στο 63% της χώρας).

Από τον Eβρο έως τα Δωδεκάνησα

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σήμερα υπό κτηματογράφηση. Από τον Νοέμβριο έως και προχθές έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε δεκάδες περιοχές, από τον Eβρο έως τα Δωδεκάνησα. Πιο συγκεκριμένα,

• Στις 12 Νοεμβρίου 2018 σε δύο περιοχές της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας. Η προθεσμία έληγε στις 12 Φεβρουαρίου 2019 και παρατάθηκε έως τις 29 Μαρτίου.

• Στις 19 Νοέμβριου 2018 στα νησιά Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Νίσυρος, Μεγίστη, Τήλος και Χάλκη. Η προθεσμία έληγε στις 19 Φεβρουαρίου και παρατάθηκε έως τις 5 Απριλίου 2019.

• Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 στις περιφερειακές ενότητες Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτικής Αττικής. Η προθεσμία έληγε στις 12 Μαρτίου και παρατάθηκε έως την 24η Απριλίου 2019.

• Στις 17 Δεκεμβρίου 2018 στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Κορινθίας (υπόλοιπο), Αργολίδας και Αρκαδίας. Η προθεσμία λήγει στις 18 Μαρτίου 2019.

• Στις 7 Ιανουαρίου 2019 στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Λακωνίας. Η προθεσμία λήγει στις 8 Απριλίου.

• Στις 14 Ιανουαρίου 2019 στις περιφερειακές ενότητες Ικαρίας, Σάμου, Χίου, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας. Η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου 2019.

• Στις 21 Ιανουαρίου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας. Η προθεσμία λήγει στις 22 Απριλίου 2019.

• Στις 28 Ιανουαρίου στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου 2019.

• Στις 27 Φεβρουαρίου στις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας, Βοιωτίας και Φωκίδας. Η προθεσμία λήγει στις 27 Μαΐου 2019.

• Στις 12 Μαρτίου στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και στις Σποράδες. Η προθεσμία λήγει στις 12 Ιουνίου 2019.

Με δεδομένο ότι προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις (λ.χ. έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων, η ανάρτηση) αλλά χωρίς να έχει το έργο ολοκληρωθεί, σήμερα λειτουργούν στην Αττική 11 γραφεία κτηματογράφησης, 5 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ολα τα γραφεία και οι υπό κτηματογράφηση περιοχές βρίσκονται βέβαια στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr. Εκεί οι πολίτες μπορούν να βρουν και οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2022

Το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει πλέον ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Το έργο ξεκίνησε το 1995 και πέρασε από πολλά κύματα, λόγω λανθασμένων επιλογών της πολιτείας, κακών χειρισμών και βέβαια των ουκ ολίγων ιδιαιτεροτήτων της ιδιοκτησίας στη χώρα μας.

Η 1η γενιά κτηματογράφησης (1995-1999) περιελάμβανε δύο πιλοτικά έργα. Αφορούσε την κτηματογράφηση 340 προ-καποδιστριακών δήμων με μικρές μελέτες, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην πορεία του έργου, όσο και οι υπερτιμολογήσεις, οδήγησαν στην ταπεινωτική επιστροφή 100 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει η Ε.Ε. για τη συγχρηματοδότηση του έργου.

Η 2η γενιά (2008) σχετιζόταν με την κτηματογράφηση 107 αστικών δήμων της χώρας. Αφορούσε πολύ σημαντικό αριθμό δικαιωμάτων και έτσι αποτέλεσε πηγή χρηματοδότησης για το έργο. Ατυχώς (όπως αποδείχθηκε) η διαδικασία κτηματογράφησης χωρίστηκε στα δύο, με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου. Χαρακτηριστικά, η ολοκλήρωση του έργου σε Αθήνα, Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά ανατέθηκε μόλις το 2016.

Η 3η γενιά (2011) περιελάμβανε δύο μεγάλες ομάδες: 268 προ-καποδιστριακούς περιαστικούς δήμους, με τους οποίους ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση των αστικών κέντρων (2,6 εκατ. δικαιώματα). Και 10 περιφερειακές ενότητες με εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις με αναδασμούς και διανομές (4,3 εκατ. δικαιώματα).

Η 4η γενιά κτηματογράφησης (2016) αφορά το υπόλοιπο της χώρας, που χωρίστηκε σε 32 ομάδες περιοχών. Από αυτές ανατέθηκαν οι 27 που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα συλλεγούν 16,5 εκατ. δικαιώματα (43% από τα 39 εκατ. της χώρας), εκ των οποίων τα 6,2 εκατ. εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αστικές περιοχές και 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές.

Το έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας η εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.», η οποία ιδρύθηκε το 1995. Το 2013 μετονομάστηκε σε «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», ενώ το 2018 μετετράπη στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το πρώτο μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 και σήμερα υπάρχουν συνολικά 114 κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, το 2014 τα κτηματολογικά γραφεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να λειτουργούν ως «πιλοτικά οριστικά κτηματολογικά γραφεία» υπαγόμενα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Πηγή: patrastimes.gr