Δίχτυα ενός εκατομμυρίου ευρώ θα κρατήσουν τις τσούχτρες μακριά από τον Κορινθιακό
1 Απριλίου 2018
Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.
Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση ενός προστατευτικού πλωτού διχτυού για δέκα χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις θάλασσες του Κορινθιακού από την επέλαση των μεδουσών.
Ο τουριστικός οργανισμός Λουτρακίου και ο δήμαρχος της πόλης είχαν ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού θεωρείται θέμα χρόνου πλέον, ώστε μετά την επιλογή του ανάδοχου, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η τοποθέτησή του διχτυωτού συστήματος.
Το θετικό είναι πως εκτός από τις μέδουσες, τα δίχτυα αυτά αναμένεται να κρατήσουν μακριά από τις κολυμβητικές περιοχές και τα σκουπίδια που μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα.
Το πρόβλημα μεταφέρεται από τον Κορινθιακό στον Πατραϊκό κόλπο Εν τω μεταξύ, άγνωστα παραμένουν τα αίτια του πολλαπλασιασμού των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο.
Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου, εξήγησε σε σχετική ημερίδα, ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η μακροπρόθεσμη λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στην λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό.
Όπως επεσήμανε, το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό κόλπο και μεταφέρεται στον Πατραϊκό. Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξιος Ράμφος, επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών και εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση, με στόχο την προστασία των πολιτών.
Πηγή: lifo.gr