Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας-Ορχήστρας Νέων της Ι.Μ. Χαλκίδος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.
Στην φετεινή Συναυλία, την οποία παρουσίασε η φοιτήτρια Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά, προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των αρχών της Πόλεώς μας, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μπικάκης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γιαννούκος, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αναστασία Ψυχογιού, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλοςπολλοί Κληρικοί και πλήθος κόσμου, παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση. 
Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Καραμούζης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού των Αγίων Αποστόλων Νέας Αρτάκης, ο οποίοςαναφέρθηκε στην διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου.
Καταρχήν, στην εορτή του Ευαγγελισμού, η οποία, όπως τόνισε δεν αφορά αποκλειστικά στην Θεοτόκο, αλλά αποτελεί εορτή και πανήγυρη ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, και, εν συνεχεία, στην εορτή της Επαναστάσεως του 1821 και της Απελευθέρωσης της Πατρίδος μας ύστερα από 400 χρόνια δουλείας.
Κλείνοντας δε, τόνισε πόσο σημαντικό είναι όλοι να ενωτισθούν τα μηνύματα της διπλής αυτής γιορτής και να συνεχίσουν τον αγώνα για ελευθερία, τόσο σε προσωπικό, όσο και συλλογικό επίπεδο και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους ακροατές.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Σχολή Πεζικού και ιδιαιτέρως τον Διοικητή κ. Μπικάκη για την φιλοξενία της Εκδήλωσης, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας – Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, και τα 200 παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν, αλλά και τους καλούς γονείς τους, οι οποίοι συνεργάζονται και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.
    
Ανέφερε, ακόμη, ότι με την Εκδήλωση αναπτερώθηκε τό ηθικό και τονώθηκε η ελπίδα μας, αφού τα παιδιά μας μετέδωσαν παλμό και ενθουσιασμό, αφού μπορούν να «τα δίνουν όλα» εκεί που διακρίνουν ότι τα σέβονται, τα αγαπούν, τα προσέχουν και τα φροντίζουν, ενώ και ο ομιλητής π. Στέφανος, με την όντως εμπνευσμένη ομιλία, μας έδωσε αφορμή πνευματικής ανανέωσης, αφού οι εορτές, όπως είπε, αποτελούν πολύτιμες ευκαιρίες ανεφοδιασμού, προβληματισμού και νέων αποφάσεων καί ίσως γι’ αυτό, όπως είπε, κάποιοι να επιζητούν την κατάργησή τους.
    
Με αφορμή δε, τραγούδια τα οποία απέδωσε η Χορωδία, και είχαν, όπως είπε, ωραία μηνύματα, όπως και η παρουσιάστρια Παρασκευή Καλαφάτη έκανε εύστοχους και επιτυχημένος σχολιασμούς, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι το αίτημα προς τον «Ήλιο το νοητό της δικαιοσύνης» καί την «δοξαστική Μυρσίνη Παναγιά», να «μη λησμονούν» τη Χώρα μας, θα πρέπει να προβληματίσει όλους, μήπως και μεις λησμονούμε, αδιαφορούμε για τη σχέση μας με το Θεό και, κατά τρόπο ειδωλολατρικό, μεταφέρουμε τα ενδιαφέροντά μας σε πράγματα ψεύτικα, λησμονώντας την Αλήθεια.
    
Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να μη θυμόμαστε το Θεό μόνο όταν βρισκόμαστε «στο χείλος του γκρεμού», αλλά στην καθημερινότητα της ζωής, όπως επίσης και να μήν τραγουδάμε απλά, αλλά κυρίως να αγωνιζόμαστε για να έχουμε ελεύθερες και αναγεννημένες συνειδήσεις, να διδάσκουμε και κυρίως να ζούμε την Αλήθεια, να αγαπήσουμε το Θεό με τη ζωή και τα έργα μας και να αγαπήσουμε και την Πατρίδα μας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, είπε ότι τα παιδιά μας, η νέα γενιά και ελπίδα του Γένους μας, μας απέδειξαν ότι υπάρχει και παρόν, αλλά και μέλλον. Ενθουσιασμένος, μάλιστα, από το αποτέλεσμα της εορτής, ανακοίνωσε ότι, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση σαράντα ετών λειτουργίας και προσφοράς της Χορωδίας-Ορχήστρας των Νέων (φέτος συμπλήρωσε τριανταοκτώ), η Ιερά Μητρόπολις θα προβεί σε συμπληρωμένη επανέκδοση του βιβλίου, το οποίο είχε εκδοθεί κατά την συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας, όπως και ενός ψηφιακού δίσκου cd, με τραγούδια της Χορωδίας στο διάστημα αυτό των σαράντα ετών. Όλοι χειροκρότησαν θερμά την ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος κάλεσε και τον παρόντα Κύριο Δήμαρχο Χαλκιδέων, να βοηθήσει, εφ’ όσον επιθυμεί σ’ αυτή την προσπάθεια.
(Φωτογραφία: Παρασκευή Σπυροπούλου)