Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ έκλεισαν δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του dark web

4 Αυγούστου 2017

Οι αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ έκλεισαν δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του dark web

Δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του αποκαλούμενου «dark web» έκλεισαν οι αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ,οι οποίες ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως έχει παύσει η λειτουργία του AlphaBay και του Hansa Market και ότι οι διαχειριστές τους έχουν συλληφθεί.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το AlphaBay, η θεωρούμενη μεγαλύτερη αγορά του dark web, «έπεσε» στις αρχές του Ιουλίου, περίπου την ίδια περίοδο με την οποία συνελήφθη ο φερόμενος ιδρυτής του site, Αλεξάντρ Κέιζες, ένας Καναδός που ζούσε στη Μπανγκόκ. Ο 25χρονος Κέιζες αυτοκτόνησε στο κελί του λίγο μετά τη σύλληψή του, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Μετά την πτώση του AlphaBay, οι χρήστες πήγαν σε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του, το Hansa Market. Ωστόσο, την Πέμπτη, η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε πως είχε πάρει τον έλεγχο της σελίδας από τον Ιούνιο και τη διαχειριζόταν έκτοτε, παρακολουθώντας τις αγοραπωλησίες και συλλέγοντας στοιχεία για αυτούς που εμπλέκονταν σε αυτές. Δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Γερμανίατον Ιούνιο και κατηγορούνται ότι ήταν αυτοί που λειτουργούσαν τη σελίδα.

Το AlphaBay και το Hansa Market ήταν οι διάδοχοι του διαβόητου Silk Road- της πιο γνωστής αγοράς του dark web, την οποία οι αρχές έκλεισαν τον Οκτώβριο του 2013. Το AlphaBay εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση με 200.000 χρήστες και 40.000 εμπόρους- 10 φορές το μέγεθος του Silk Road- όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η ιστοσελίδα πρόσφατα είχε τραβήξει την προσοχή των αρχών λόγω πώλησης συνθετικών οποιοειδών. Όσον αφορά στο Hansa Market, είχε περίπου 1.800 εμπόρους που πωλούσαν ουσίες κάθε είδους, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Ο Κέιζες, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο ιδρυτής και ο κύριος διαχειριστής του site, συνελήφθη στο σπίτι του στη Μπανγκόκ στις 5 Ιουλίου. Κατά τη σύλληψή του είχε ανοιχτό τον υπολογιστή του ενώ ήταν συνδεδεμένος στο AlphaBay, κάτι που έδωσε στις αρχές πρόσβαση στους κρυμμένους servers και τους λογαριασμούς του site. Ο Κέιζες είχε αρχίσει να δουλεύει στο AlphaBay το καλοκαίρι του 2013, πριν κλείσει το Silk Road, και το έθεσε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τον βοηθούσαν περίπου 10 συνεργάτες.

Η επιχείρηση για τη σύλληψή του και το κλείσιμο του site περιελάμβανε αστυνομικούς από έξι χώρες και τη Europol, υπό την ηγεσία των αμερικανικών αρχών. Οι ολλανδικές αρχές ηγήθηκαν της επιχείρησης για το Hansa Market, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι επιχειρήσεις συντονίζονταν στο ευρύτερο πλαίσιο μιας επιχείρησης με το κωδικό όνομα «Operation Bayonet» (Επιχείρηση Ξιφολόγχη).

Την Πέμπτη, οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα βρήκαν μηνύματα από τις αρχές όπου ανακοινωνόταν το κλείσιμο των ιστοσελίδων. Τα περιουσιακά στοιχεία του Κέιζες κατασχέθηκαν, περιλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων σε Αντίγκουα, Κύπρο και Ταϊλάνδη, 10 αυτοκίνητα (μεταξύ των οποίων μια Λαμποργκίνι και μια Πόρσε) και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 18 εκατ. δολαρίων. Κάποια από τα χρήματά του ήταν σε ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, το Ether και το Monero, ενώ ο ίδιος είχε τραπεζικούς λογαριασμούς σε Λιχτενστάιν, Ταϊλάνδη και Κύπρο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr