Το Πολεμικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή
7 Ιουνίου 2017
Ενδιαφέροντα στοιχεία, ιδιαίτερα για τις νέες δυνατότητες που έχει αποκτήσει το Πολεμικό Μουσείο, έγιναν γνωστές μέσω ενημέρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείο, στο οποίο καθήκοντα προέδρου εκτελεί ο αντιναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Παναγόπουλος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Μουσείου, από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του συνόλου των αντικειμένων και των παραρτημάτων του.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με τίτλο «Ανάδειξη Εκθεμάτων μέσω Διαδραστικών Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Υπηρεσιών για το Πολεμικό Μουσείο» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι και ο Κύριος του Έργου με Ανάδοχο την Ένωση Εταιρειών «Iknowhow ΑΕ, PricewaterhouseCoopers Business Solutions A.E και SIGNUM AE»
Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν στελέχη πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων με εργασίες σε διαρκή συγχρονισμό με το προϊόν των εργασιών μιας ομάδας να διαμορφώνει την πρώτη ύλη για τις εργασίες μιας άλλης ομάδας.
Φωτογράφοι (για τη φωτογράφηση δυο ή τριών διαστάσεων), ειδικοί σάρωσης βιβλίων & εγγράφων, καταχωριστές, τεκμηριωτές, ιστορικοί, βιβλιοθηκονόμοι, ειδικοί επεξεργασίας υλικού πολυμέσων, μοντελιστές για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, μεταφραστές, γραφίστες, σκηνοθέτες, αναλυτές / προγραμματιστές, συντηρητές και διαχειριστές του υλικού και άλλες ειδικότητες γενικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Συνολικά συνεργάστηκαν περισσότερα από 70 άτομα από τις ομάδες εργασίας του Αναδόχου και των υπαλλήλων του Πολεμικού Μουσείου για την ολοκλήρωση του Έργου. Όλα τα εκθέματα, τεκμήρια αντικείμενα έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η διαφύλαξη του υλικού του Μουσείου από τη φθορά του χρόνου και η αποτελεσματική διατήρηση και διαχείριση των μουσειακών εκθεμάτων με τη χρήση των εφαρμογών παρακολούθησης ενώ ενισχύεται σημαντικά η παροχή πληροφορίας στην ευρύτερη επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Το Μουσείο διαθέτει ψηφιακά εργαλεία με τα οποία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και αναδεικνύει τις συλλογές του σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου, προσκαλεί νέους επισκέπτες και τους προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες και γνώσεις μέσω του ηλεκτρονικού ξεναγού.
Αναλυτικά στο πλαίσιο του Έργου της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης των αντικειμένων του Πολεμικού Μουσείου υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:
>Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση όλου του πολιτιστικού υλικού που διαθέτει το Πολεμικό Μουσείο και η παρουσίασή του μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης
>Ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής περιήγησης στους χώρους του Μουσείου μέσω διαδικτύου,
>Ανάπτυξη διαδικτυακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών,
>Δημιουργία δέκα εικονικών διαδραστικών μαχών που προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου
>Ανάπτυξη εφαρμογής εικονικού ξεναγού με τη χρήση φορητών συσκευών (tablets, smart phones) για τους φυσικούς επισκέπτες του μουσείου
>Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της διαδικτυακής πύλης (ενοικίαση αιθουσών, e-shop, προμήθεια εισιτηρίων)
Ανάπτυξη εφαρμογών διαχείρισης των ψηφιακών αντικειμένων, συντήρησης και επικαιροποίησης των συλλογών, διαχείρισης εγγράφων και ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου
Πηγή: defence-point.gr