Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κολλαγόνο 195 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε σε οστό δεινοσαύρου

3 Φεβρουαρίου 2017

Κολλαγόνο 195 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε σε οστό δεινοσαύρου

Ίχνη κολλαγόνου και άλλων πρωτεϊνών φαίνεται ότι κρύβονταν σε αυτό το απολιθωμένο πλευρό δεινοσαύρου (Πηγή: Robert Reisz)

Ίχνη κολλαγόνου και άλλων πρωτεϊνών φαίνεται ότι κρύβονταν σε αυτό το απολιθωμένο πλευρό δεινοσαύρου (Πηγή: Robert Reisz)

Κι όμως διατηρείται

Τορόντο
Ίχνη κολλαγόνου βρέθηκαν μέσα στο απολιθωμένο οστό ενός δεινοσαύρου ηλικίας 195 εκατομμυρίων ετών -είναι η αρχαιότερη διατηρημένη πρωτεΐνη που έχει βρεθεί ποτέ, επεκτείνοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια. Για «εντυπωσιακή ανακάλυψη» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, αν και κάποιοι δεν έχουν πειστεί ακόμη.

Οι μαλακοί ιστοί αποτελούν μοναδική πηγή βιολογικών και εξελικτικών πληροφοριών, όμως σπάνια διατηρούνται κατά τη διαδικασία της απολίθωσης, ενώ και η σύγχρονη εξαγωγή του δείγματος για ανάλυση μπορεί να επιμολύνει το πανάρχαιο υλικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ Ράιζ του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Communications πώς χρησιμοποίησαν μια τεχνική υπέρυθρης φασματοσκοπίας, με τη βοήθεια ενός επιταχυντή-συγχρότρου στην Ταϊβάν, για να εξετάσουν τα απομεινάρια στο οστό ενός μεγάλου φυτοφάγου δεινόσαυρου (Lufengosaurus), ο οποίος ζούσε στην Κίνα κατά την πρώιμη Ιουράσια περίοδο.

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν μέσα στα κοιλώματα του οστού, όπου κάποτε υπήρχαν τα αιμοφόρα αγγεία, τμήματα πρωτεϊνών με την χαρακτηριστική μορφή του κολλαγόνου και άλλων πρωτεϊνών πλούσιων σε σίδηρο.

Πάντως άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι η ανακάλυψη «είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή» και δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις που θα βεβαιώσουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι όντως πρόκειται για τόσο παλαιό κολλαγόνο.

Πηγές:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ news.in.gr