Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
23 Δεκεμβρίου 2016
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το βασικότερο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι η καούρα, κυρίως λόγω κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα ή της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.
Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων τότε η διαταραχή θεωρείται χρόνια.
Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΓΟΠ είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Τροφές που συνδέονται με συχνότερες κρίσεις είναι οι εξής:
– Κόκκινο κρέας
– Λάδια και τροφές με πολλά λιπαρά
– Τροφές με μεγάλη ποσότητα αλατιού
– Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά
– Σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα
– Προϊόντα που περιέχουν μέντα
– Όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και η σάλτσα ντομάτας
– Πικάντικα φαγητά
Από την άλλη, ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδρούν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ΓΟΠ ή και να προλαμβάνουν τις κρίσεις. Ορισμένες από αυτές είναι:
– Προϊόντα με πρωτεΐνες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα αμύγδαλα και οι φακές
– Πηγές καλών υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι
– Αυγά, παρά τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ωφέλιμη είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών για την πρόληψη των κρίσεων της ΓΟΠ.
Πηγές: medicalnewstoday.com- onmed.gr