Η εικονική πραγματικότητα βοηθά στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά
13 Μαρτίου 2016
Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) μπαίνει στην υπηρεσία της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χιούστον των ΗΠΑ δημιούργησαν το λεγόμενο «σπήλαιο της ηρωίνης». Πρόκειται για ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, μέσα στο οποίο ο χρήστης με εθισμό στο ναρκωτικό αυτό μπορεί να περιηγηθεί εικονικά και να «δοκιμάσει» την αντοχή του και την ικανότητα του στο να αντιστέκεται στις επιθυμίες του.
Το σπήλαιο δείχνει ένα περιβάλλον πάρτυ όπου χρήστες παίρνουν ηρωίνη μέσα από εισπνοές με τη μύτη ή με ενέσεις.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του virtual αυτού περιβάλλοντος, ο χρήστης εξοικειώνεται και δοκιμάζεται σε αντίστοιχες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί στην πραγματική του ζωή, αφού έχει περάσει από το κανονικό πρόγραμμα απεξάρτησης, και να διαπιστώσει πώς και πόσο μπορεί να αντισταθεί σε τέτοιες συγκυρίες «πειρασμών». Μέσα στο περιβάλλον αυτό, ανθρώπινες παρουσίες, υπό μορφή άβαταρ, λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «πάρτυ».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προκειμένου το εικονικό αυτό περιβάλλον να γίνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται χρειάστηκε περίπου 1 χρόνος.
«Στην παραδοσιακή θεραπεία παίζουμε παιγνίδια ρόλων με τον ασθενή, αλλά το όλο πλαίσιο είναι λάθος. Εκείνοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο γραφείο του θεραπευτή και ότι σε αυτό δεν υπάρχουν ναρκωτικά. Γι’ αυτό, χρειάζεται να βάλουμε τους ασθενείς σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας και να τους κάνουμε να νιώσουν ότι όντως εκεί που βρίσκονται, υπάρχουν τα ναρκωτικά και ο πειρασμός» εξηγεί ο ερευνητής του προγράμματος, Πάτρικ Μπόρντνικ.
Πηγή: govastileto.gr