Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Αργολίδα ( Στον Ίναχο- στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου- και στο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά)

26 Οκτωβρίου 2015

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Αργολίδα ( Στον Ίναχο- στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου- και στο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά)

KARAKALA2Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΝΑΧΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
Πανηγύρισε ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Δημοτικό διαμέρισμα του Ινάχου, στον δήμο Άργους-Μυκηνών. Φέτος τον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό και με την άδεια του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου , τέλεσε ο Μητροπολίτης Θηβαΐδος Πορφύριος ,από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , πλαισιωμένος από ιερείς της ευρύτερης περιοχής . Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε περιφορά της ιερής εικόνας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα παρουσία πλήθος κόσμου. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο πρώην Βουλευτής Β.Σωτηρόπουλος ,κα. Να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Θηβαΐδος είναι γέννημα θρέμμα του Ινάχου. Ο Ιερέας του ναού π. Θεοδόσιος Μπονταίτης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη καθώς και τους Ιερείς που τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο ,αλλά και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Ινάχου που λάμπρυναν με την παρουσία του την εορτή.


ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 21

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 20

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 19

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 18

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 17

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 16

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 15

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 14

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 13

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 12

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 11

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 10

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 9

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 8

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 7

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 6

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 4

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 3

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 2

ΙΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1
ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΚΕΜΧ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Στο Ναύπλιο πανηγύριζε ο ιερός ναός του στρατοπέδου του Μηχανικού , ΚΕΜΧ που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκύρηκας της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης ,πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης του Ναυπλίου. Παρών στους εορτασμούς έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης Δ. Κωστούρος, ο βουλευτής Αργολίδος Ι. Ανδριανός και φυσικά οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του στρατοπέδου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου εντός του στρατοπέδου.
KEMX1NMJ

KEMX1MK

KEMX1LPO

KEMX1LOI

KEMX1ABBB

KEMX1AAASA

KEMX1AAADDS

KEMX1AAAB

KEMX1AAAAAAAAA

KEMX1AAAAA

KEMX1AAAA

KEMX1AAA

KEMX1AA

KEMX1A

KEMX1
H ΕΟΡΤΗ TOY ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια εόρτασε τον Άγιο Δημήτριο το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά, στον Δήμο Ναυπλιέων. Στη Μονή κάθε χρόνο στην μνήμη του Αγίου έρχονται χιλιάδες κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου, την Κρήτη και κυρίως την πόλη των Χανίων, μιας κι η ηγουμένη της μονής αδελφή Ακακία, είναι από την Κρήτη, για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος , ο οποίος μίλησε για την ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Αγίου της ορθοδοξίας . Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της ιερής εικόνος του Αγίου Δημητρίου καθώς και των ιερών λειψάνων πέριξ του μοναστηριού. Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γ.Ανδριανός. Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό έψαλλε πολυμελής χορωδία με χοράρχη τον Ιεροψάλτη Γ.Χαβιαρλή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΑ

Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Ακακία. Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγετα­ι, Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους. Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.


KARAKALA24

KARAKALA23

KARAKALA22

KARAKALA21

KARAKALA20

KARAKALA19

KARAKALA18

KARAKALA17

KARAKALA16

KARAKALA15

KARAKALA14

KARAKALA13

KARAKALA12

KARAKALA11

KARAKALA10

KARAKALA9

KARAKALA8

KARAKALA7

KARAKALA6

KARAKALA5

KARAKALA4

KARAKALA3

KARAKALA2

KARAKALA1

Πηγή: Ευάγγελος Μπουγιώτης