Γενικά Θέματα

Γεωπόνε, πώς φτιάχνω σωστό κομπόστ;

4 Οκτωβρίου 2015

Γεωπόνε, πώς φτιάχνω σωστό κομπόστ;

Photo: ozten@Flickr

Photo: ozten@Flickr

Εδώ και αρκετό καιρό πήρα την απόφαση να βοηθήσω τον κήπο μου με κομπόστ που θα φτιάξω η ίδια. Έχω διαβάσει σε πολλές σελίδες συμβουλές, αλλά δηλώνω μπερδεμένη 100%. Ποιες πρώτες ύλες είναι κατάλληλες; Σε πολλά sites έχω δει πως όλα τα μαγειρικά υπολείμματα κάνουν ενώ σε άλλα αναφέρουν πως δεν πρέπει να υπάρχουν λίπη και απαγορεύεται το κρέας. Επίσης, ποιο υλικό είναι κατάλληλο για τη βάση της κατασκευής; Zω σε παραθαλάσσιο μέρος – η θαλάσσια άμμος μπορεί να αξιοποιηθεί ή χρειάζεται κάτι πιο ανθεκτικό, όπως χαλίκι;

Απάντηση

Αγαπητή bostanista,

Συμφωνώ και επαυξάνω με την απόφασή σου να φτιάξεις το δικό σου κομπόστ. Το κομπόστ είναι ένα πολύτιμο οργανικό λίπασμα που συγχρόνως αποτελεί και εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό. Σχετικά με το κομπόστ, μας ενδιαφέρει να το φτιάξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τις λιγότερες οσμές.

Κατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι εξής:

  • Φρέσκα φύλλα και κομμένο γρασίδι
  • Ξερά φύλλα από φυτά και δέντρα
  • Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί
  • Ζιζάνια και αγριόχορτα, αρκεί να μην έχουν ώριμους σπόρους
  • Στάχτη από φυσικό ξύλο, μη εμποτισμένο σε χημικά
  • Πριονίδια ξύλου σε μικρή ποσότητα, μη εμποτισμένα σε χημικά
  • Φυτικά υπολείμματα κουζίνας που να μην περιέχουν έλαια
  • Μικρές ποσότητες από στυμμένα λεμόνια και πορτοκάλια γιατί θα δημιουργήσουν πολύ όξινο pH
  • Υπολείμματα βρασμένων φυτικών φαγητών που δεν περιέχουν λάδι
  • Τσόφλια από αυγά
  • Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού
  • Άχυρο
  • Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα
  • Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα

    Photo: cleanairgardening@Flickr

    Photo: cleanairgardening@Flickr

 

Αντίθετα, ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι ακόλουθες:

  • Κρέας και κόκαλα
  • Ζωικά παράγωγα και λίπη
  • Μεταλλικά αντικείμενα
  • Πλαστικά αντικείμενα
  • Γυάλινα αντικείμενα

Ο χρόνος κομποστοποίησης είναι 5-6 μήνες, αν και κυκλοφορούν γαιοσκώληκες στο εμπόριο και ειδικά σκευάσματα που επιταχύνουν τη διαδικασία. Πάντως, βασικό είναι να αναμοχλεύεις ανά μία εβδομάδα το κομπόστ, καθώς και να έχει σταθερή σχετική υγρασία. Αν το μίγμα σου είναι ξερό, προσθέτεις νερό για να το υγράνεις. Αν είναι πολύ υγρό και βουρκιασμένο, πρέπει να προσθέσεις ξερά φύλλα η ροκανίδια για να το στεγνώσεις. Μια καλή αναλογία φρέσκου χορταριού και ξερών για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1.

Σχετικά με τη βάση του κομποστοποιητή, μπορείς να τοποθετήσεις είτε άμμο είτε χαλίκι χωρίς κανένα πρόβλημα. Καλή επιτυχία!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα “Tα Μυστικά του Κήπου” που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

του Κώστα Λιονουδάκη

Πηγή bostanistas.gr