Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Καλαµάρια µε κρασί

13 Φεβρουαρίου 2015

Καλαµάρια µε κρασί

kalaaria-e-krasiΥλικά (Για 4 άτομα)
1 κιλό καλαµάρια ολόκληρα καθαρισµένα,
2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα,
1 φλ. µαϊντανό ψιλοκοµµένο,
½ φλ. βασιλικό ψιλοκοµµένο,
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιηµένες (όχι κοµµένες),
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλιά ντοµατοπελτέ,
1½ φλ. κόκκινο κρασί,
1 µικρή πιπερίτσα τσίλι,
Αλάτι, πιπέρι.

Για το ρύζι πιλάφι
3 φρέσκα κρεµµυδάκια,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 φλ. ρύζι µακρύκοκκο,
1 κύβο ζωµό λαχανικών,
2 φλ. κοχλαστό νερό,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση
Κόβετε τα καλαµάρια σε ροδέλες και ψιλοκόβετε τα πλοκάµια τους.

Ρίχνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει προσθέτετε τα καλαµάρια και αφήνετε να σοταριστούν. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίσουν.

Ακολούθως, σοτάρετε τα κρεµµύδια, τα σκόρδα και τα µυρωδικά µέσα στο υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα καλαµάρια. Μετά βάζετε τον ντοµατοπελτέ και ανακατεύετε καλά για 1-2 λεπτά. Περιχύνετε το φαγητό µε το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Το αφήνετε να βράσει και βάζετε την πιπερίτσα τσίλι. Ρίχνετε νερό που να σκεπάσει καλά το φαγητό, χαµηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 1 ώρα.

Παράλληλα, ετοιµάζετε το ρύζι. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα µικρό βαθύ τηγάνι και όταν κάψει σοτάρετε τα κρεµµύδια και το ρύζι. ∆ιαλύετε το ζωµό στο κοχλαστό νερό, το προσθέτετε στο φαγητό και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε για 15-20 λεπτά περίπου ή µέχρι να µαλακώσει το ρύζι. Κατά διαστήµατα ανακατεύετε για να µην κολλήσει.

Βάζετε το ρύζι σε ένα βαθύ µπολάκι και το αναποδογυρίζετε σε ένα γυάλινο πιάτο. Βάζετε γύρω – γύρω τα κρασάτα καλαµάρια και σερβίρετε.

Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά / Κόστος: €10,50

 

Πηγή:  like.philenews.com