Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Επιστήμονες ανέστησαν τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων – Ακούστε το πρώτο δείγμα

14 Νοεμβρίου 2013

Επιστήμονες ανέστησαν τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων – Ακούστε το πρώτο δείγμα

An illustration from The Odyssey by Homer, after an 1805 illustration by John Flaxman. --- Image by © Lebrecht Authors/Lebrecht Music & Arts/CorbisΤην αρχαία ελληνική μουσική, που δεν έχει ακουστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, κατάφερε να αναστήσει ο Armand D’Angour, καθηγητής μουσικής και κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως υποστηρίζει, η μουσική που συνέθεσε, σε συνεργασία με επιστήμονες και άλλων βρετανικών πανεπιστημίων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, είναι 100% ακριβής.

Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος ανασύνθεσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής οι επιστήμονες έφτιαξαν πιστά αντίγραφα των αρχαίων μουσικών οργάνων.

«Μπορούμε αναμφίβολα να αναπαράγουμε τους ήχους αυτής της εντυπωσιακής μουσικής», δήλωσε ο Δρ. D’Angour.

«Έχουμε ξεκάθαρες οδηγίες, χιλιάδων ετών, για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μουσικά όργανα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να παίξουν τη μουσική με μαθηματική ακρίβεια», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. D’Angour, η μουσική που δημιούργησε η επιστημονική του ομάδα είναι μαγευτική.

«Αν και ενδέχεται να ηχήσει κάπως περίεργα στα αυτιά μας, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής εκείνη την εποχή», επισημαίνει ο καθηγητής.

Για να ανασυνθέσει την αρχαία ελληνική μουσική η ερευνητική ομάδα του Δρ. D’Angour συγκέντρωσε και χρησιμοποίησε όλα τα στοιχεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις μελωδίες, τους ρυθμούςκαι τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας.

Το εγχείρημα ακούγεται δύσκολο, ωστόσο δεν είναι ανέφικτο δεδομένου ότι ο ρυθμός, η σημαντικότερη παράμετρος της μουσικής, έχει διατηρηθεί στα μοτίβα των μακρών και βραχέων συλλαβών στις λέξεις των αρχαίων κειμένων.

Εκτός αυτού, τα όργανα που χρησιμοποιούνταν, όπως για παράδειγμα η λύρα και ο αυλός, είναι γνωστά από τοιχογραφίες και αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο μεταξύ, αρχαία κείμενα που βρέθηκαν στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και χρονολογούνται από το 450 π.Χ. αποκαλύπτουν με ακρίβεια πώς αυξανόταν το ύψος του ήχου μέσω της μουσικής σύνθεσης.

Ειδικότερα, τα αρχαία κείμενα έχουν γραφεί με μια φωνητική σημειογραφία, η οποία συνίσταται στη χρήση αλφαβητικών γραμμάτων και σημάνσεων πάνω από τα φωνήεντα των λέξεων, αποκαλύπτοντας τις μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων.

Το διετές ερευνητικό πρόγραμμα για την ανασύνθεση της αρχαίας ελληνικής μουσικής μόλις ξεκίνησε.

Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας ο Δρ. D’Angour ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανακαλύψει τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής μουσικής και τη σημασία της για τους αρχαίους Έλληνες.

Πηγή:econews