Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας απαίτησε την απελευθέρωση των Επισκόπων και μίλησε για ενότητα με τους Καθολικούς

4 Οκτωβρίου 2013

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας απαίτησε την απελευθέρωση των Επισκόπων και μίλησε για ενότητα με τους Καθολικούς

Johannes-XΠατριάρχης Αντιοχείας : Η συνάντηση με τον Πάπα ήταν ιστορική και σε θερμό κλίμα -“Μαζί κατά των κρίσεων που πλήττουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής”

“Η συνάντηση μεταξύ του ΕλληνΟρθόδοξου Πατριάρχη Αντιοχείας , Youhanna X Yazigi και του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό – κατά την εβδομάδα μεταξύ 26ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου – ήταν ιστορική και σε θερμό κλίμα “, ανακοίνωσε χθες το ΕλληνΟρθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

 

Το κείμενο έχει ως εξής :

 

“Ο Πατριάρχης Αντιοχείας , της ΕλληνΟρθόδοξης Εκκλησίας και Πάσης Ανατολής , Youhanna X Yazigi , προσεύχεται μαζί με την αδελφή Εκκλησία της Ρώμης , για την ειρήνη στη Συρία , στο Λίβανο , στο Μασρέκ και σε όλο τον κόσμο ” .

 

” Η επίσκεψη ” , σημειώνει η δήλωση του Πατριαρχείου , “δεν ήταν επίσημου χαρακτήρα. Μάλλον ο στόχος ήταν να κάνει γνωστή στον κόσμο , τη θέση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία , και να ενώσει τη φωνή της με εκείνη της Ιεράς Έδρας, στο πλαίσιο της λύσης του διαλόγου για την κρίση που πλήττει τις χώρες της Μέσης Ανατολής ”

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πατριάρχης Ιωάννης ευχαρίστησε τον Πάπα για το κάλεσμά του σε προσευχή και νηστεία για χάρη της ειρήνης στη Συρία και σε όλο τον κόσμο.

 

Ο Πατριάρχης, μοιράστηκε με τον πάπα και τον ” πόνο ” μετά την απαγωγή των δύο επισκόπων : του Youhanna Ibrahim ( της συρορθόδοξης εκκλησίας ) και του Παύλου- Boulos Yazigi (αδελφού του Πατριάρχη και επισκόπου του Χαλεπίου ) ,για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες για πέντε μήνες . Ο Πατριάρχης Ιωάννης απαίτησε την απελευθέρωσή τους καθώς και “όλων των ομήρων “, και κάλεσε “το θείο έλεος για τους ιερείς που έδωσαν το αίμα τους για τους συντετριμμένους ” .

 

Ενώπιον του Πατριάρχη , ο Πάπας επανέλαβε “την αντίθεσή του σε κάθε μορφή εξτρεμισμού, βίας και τρόμου , καθώς και την έκκληση του για μια ειρηνική πολιτική λύση [ … ] ως μοναδικό εγγυητή της επιβίωσης των Χριστιανών στην πατρίδα τους [ …]”

 

Για την εδραίωση των αδελφικών δεσμών μεταξύ του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Αγία Έδρα , ο Πατριάρχης Ιωάννης έχει συναντήσει πολλούς ανώτερους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας , στους οποίους εξέφρασε «την ανάγκη να προχωρήσουμε προς την ενότητα» .

 

Για το λόγο αυτό συνάντησε το Γραμματέα του Βατικανού, Καρδινάλιο Bertone ,το οποίον και ευχαρίστησε ιδιαίτερα “για τη σοφή απόφαση να κρατήσει ως Αποστολικό Νούντσιο στη Δαμασκό τον Mario Zenari , αυτόπτη μάρτυρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί”

 Πηγές: AsiaNews- agioritikovima.gr