Πως καθαρίζεται ο λεκές από λάδι
24 Αυγούστου 2013
Το λάδι είναι ίσως η πιο συνηθισμένη αιτία δημιουργίας λεκέδων στα ρούχα μας καθώς και τα διάφορα υφάσματα γενικότερα. Ειδικά, στο θέμα των ρούχων, μπορεί να ευθύνεται κάποιο μικροατύχημα που θα συμβεί την ώρα του φαγητού στο σπίτι, το γεγονός ότι τρώμε πρόχειρα και γρήγορα κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή απλά το ότι είμαστε βιαστικοί και λίγο απρόσεχτοι (που, μεταξύ μας, είναι και το συνηθέστερο).
Πως μπορούμε όμως να αφαιρέσουμε το λεκέ από λάδι; Συγκεντρώσαμε από το διαδίκτυο τις πλέον δημοφιλείς προτεινόμενες λύσεις:
1. Απορρυπαντικό πιάτων:
Η κλασική και πλέον διαδεδομένη λύση στα περισσότερα ελληνικά σπίτια: απλά ρίχνουμε λίγο απορρυπαντικό πιάτων πάνω στο λεκέ, το αφήνουμε για λίγη ώρα και μετά πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο ή στο χέρι.
2. Βενζίνη και ταλκ:
Βρέχουμε με λίγη βενζίνη το σημείο του λεκέ και μετά ρίχνουμε ταλκ. Το βουρτσίζουμε και πλένουμε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίζουμε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την ταλκ (πηγή: dropslaundry.gr).
3. Καθαριστικό πιάτων και ταλκ:
Ρίχνουμε ταλκ πάνω στο λεκέ για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια βάζουμε λίγο καθαριστικό για τα πιάτα ακριβώς στο σημείο που έχει πέσει το λάδι και βάζουμε το ύφασμα για πλύσιμο.
4. Αλάτι:
Ρίχνουμε αλάτι στον λεκέ. Το αφήνουμε για περίπου ένα μισάωρο και μετά προχωράμε στο πλύσιμο.
ΒΑΣΙΚΑ TIPS :
– Οι λεκέδες πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται άμεσα. Όσο περισσότερο μείνουν τόσο πιο δύσκολα βγαίνουν.
– Δεν τρίβουμε τους λεκέδες προτού ρίξουμε το καθαριστικό, καθώς με το τρίψιμο το πρόβλημα μάλλον θα επιταθεί.
– Δε βάζουμε το ρούχο ή το όποιο ύφασμα στο πλυντήριο, προτού αντιμετωπίσουμε το λεκέ. Το πλυντήριο από μόνο του, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον καθαρίσει και απλά θα χρειαστεί, αφού τον αντιμετωπίσουμε, να το ξαναπλύνουμε.
– Προσοχή: προτού χρησιμοποιήσουμε το οποιοδήποτε καθαριστικό, θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσουμε σε κάποιο μη εμφανές σημείο του υφάσματος ή ακόμη καλύτερα σε κάποιο πρόχειρο ύφασμα για να βεβαιωθούμε ότι δε ξεβάφει. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει το κάθε ύφασμα όσον αφορά τον τρόπο καθαρισμού του.
Πηγή:praktikesidees.gr