Fast food με Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις
16 Αυγούστου 2013
Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Kadıköy,κάνω έναν μικρό περίπατο και στην παλιά αγορά του.Εκεί όπου οι ψαραγορές διαδέχονται τα φοβερά μπακάλικα και τα άκρως περιποιημένα μανάβικα.Όταν λοιπόν βρεθώ στα γαστρονομικά εκείνα σοκάκια,δύσκολα ξεκολλάω.Από την μιά το στήσιμο των προιόντων και από την άλλη η θαυμάσια ποικιλία με εμπνέει στην δημιουργία απλών μα ταυτόχρονα πεντανόστιμων πιάτων.Σήμερα η ματιά μου έπεσε σε μερικά όχι και πολύ καθημερινά υλικά.Παρ’όλα αυτά η μεγάλη μου γαστρονομική εμπειρία και η λαχτάρα μου για κάτι διαφορετικό,με ενέπνευσε να ενώσω αρμονικά προιόντα από την Πολίτικη κουζίνα με υλικά από άλλες μακρινές θάλασσες.
Αφού περιπλανήθηκα λιγάκι,η προσεκτική ματιά μου έπεσε πάνω σε deniz börülcesi,που στην ουσία είναι θαλασσινά φύκια. Μην στραβωμουτσουνιάζετε,τα φύκια είναι ένα ιδιαίτερο,πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό προιόν και ποτέ δε θα άφηνα την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη.Επιπλέον είναι και αρκετά σπάνιο να τα βρεί κανείς σε φυσιολογικά μαγαζιά.Η τύχη μου σήμερα ήταν διπλή γιατί εκτός των θαλασσινών λαχανικών βρήκα και φρεσκότατο κόκκινο τόνο.Ψάρι σπάνιο,ακριβό και από μακρινές θάλασσες μα αυτό δε με ένοιαξε καθόλου.Το αρμονικό πάντρεμα αυτών των δύο υλικών είχε κιόλας επεξεργαστεί στο μυαλό μου.Παράτησα κάθε άλλη σκέψη και αφού πλήρωσα,τράβηξα γρήγορα για το σπίτι.Είχε έρθει η ώρα για μία μεγάλη μα καθόλου χρονοβόρα γαστρονομική απόλαυση.
Αφού έκοψα τον τόνο και ετοίμασα το νερό για τα φύκια,τα ζεμάτησα για λίγα δευτερόλεπτα,περισσότερο για λόγους υγιεινής παρά για κάτι άλλο.Ένιωσα την μυρωδιά της θάλασσας να απλώνεται στην κουζίνα μου και η προσμονή μου για το γεύμα μεγάλωσε.
Ο τόνος ξάπλωσε στην πυρωμένη πλάκα του γκρίλ μου για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.Τόσο λίγο χρόνο χρειάζεται για το σωστό ψήσιμο του τόσο σεβαστού αυτού ψαριού. Τα φύκια μαζί με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεπτοκομμένο σκόρδο ρίχτηκαν στο καυτό τηγάνι για επίσης σύντομο σοτάρισμα.Δεν χρειάζονται ούτε καν αλάτισμα καθώς η φυσική,αλμυρή γεύση τους υπερκαλύπτει κάθε απόπειρα προσθέσεως μπαχαρικών.
Νοιώθοντας το ιώδιο της θάλασσας να πλανάται παντού γύρω μου,ήταν σαν ένα αστραπιαίο ταξίδι στα μήκη και τα πλάτη όλων των θαλασσών του κόσμου.Ανοίγοντας πάλι τα μάτια μου το θαλασσινό μου πιάτο ήταν έτοιμο να μου προσφέρει γαστρονομικές συγκινήσεις.Η Ντουίγκου μπήκε στην κουζίνα,κρατώντας στο χέρι μια παγωμένη Efes.Ότι πρέπει για να συνοδεύσει το φαγητό αυτές τις τόσο καυτές καλοκαιρινές μέρες.
Μέσα σε μόλις ελάχιστα λεπτά κατάφερα να ενώσω Πολίτικα υλικά με άλλα ξένων θαλασσών παρουσιάζοντας όχι κουζίνα fast food και φύκια με μεταξωτές κορδέλες ,μα μιά κουζίνα όλο φρεσκάδα γεμάτη Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις.Καλή μας όρεξη!
Πηγή: http://tixamperiaapothnpolh.blogspot.com/2012/08/fast-food.html