Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Fast food με Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις

16 Αυγούστου 2013

Fast food με Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις

Η αγορά του Καντικιόι στην ανατολική πλευρά της Πόλης

Η αγορά του Καντικιόι στην ανατολική πλευρά της Πόλης

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Kadıköy,κάνω έναν μικρό περίπατο και στην παλιά αγορά του.Εκεί όπου οι ψαραγορές διαδέχονται τα φοβερά μπακάλικα και τα άκρως περιποιημένα μανάβικα.Όταν λοιπόν βρεθώ στα γαστρονομικά εκείνα σοκάκια,δύσκολα ξεκολλάω.Από την μιά το στήσιμο των προιόντων και από την άλλη η θαυμάσια ποικιλία με εμπνέει στην δημιουργία απλών μα ταυτόχρονα πεντανόστιμων πιάτων.Σήμερα η ματιά μου έπεσε σε μερικά όχι και πολύ καθημερινά υλικά.Παρ’όλα αυτά η μεγάλη μου γαστρονομική εμπειρία και η λαχτάρα μου για κάτι διαφορετικό,με ενέπνευσε να ενώσω αρμονικά προιόντα από την Πολίτικη κουζίνα με υλικά από άλλες μακρινές θάλασσες.

Οι τούρκοι πωλητές παρουσιάζουν την πραμάτεια τους με πολύ μεράκι

Οι τούρκοι πωλητές παρουσιάζουν την πραμάτεια τους με πολύ μεράκι

 

Πάγκος με αμπελόφυλλα.Ότι πρέπει για την κουνιάδα μου,που φτιάχνει καταπληκτικά ντολμαδάκια

Πάγκος με αμπελόφυλλα.Ότι πρέπει για την κουνιάδα μου,που φτιάχνει καταπληκτικά ντολμαδάκια

 

Μπακάλικο με αμέτρητα και πεντανόστιμα προιόντα

Μπακάλικο με αμέτρητα και πεντανόστιμα προιόντα

 

Ο πάγκος του μανάβη είναι πάντα περιποιημένος και με μεγάλη ποικιλία

Ο πάγκος του μανάβη είναι πάντα περιποιημένος και με μεγάλη ποικιλία

Αφού περιπλανήθηκα λιγάκι,η προσεκτική ματιά μου έπεσε πάνω σε deniz börülcesi,που στην ουσία είναι θαλασσινά φύκια. Μην στραβωμουτσουνιάζετε,τα φύκια είναι ένα ιδιαίτερο,πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό προιόν και ποτέ δε θα άφηνα την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη.Επιπλέον είναι και αρκετά σπάνιο να τα βρεί κανείς σε φυσιολογικά μαγαζιά.Η τύχη μου σήμερα ήταν διπλή γιατί εκτός των θαλασσινών λαχανικών βρήκα και φρεσκότατο κόκκινο τόνο.Ψάρι σπάνιο,ακριβό και από μακρινές θάλασσες μα αυτό δε με ένοιαξε καθόλου.Το αρμονικό πάντρεμα αυτών των δύο υλικών είχε κιόλας επεξεργαστεί στο μυαλό μου.Παράτησα κάθε άλλη σκέψη και αφού πλήρωσα,τράβηξα γρήγορα για το σπίτι.Είχε έρθει η ώρα για μία μεγάλη μα καθόλου χρονοβόρα γαστρονομική απόλαυση.

Ένα μερακλίδικο μαγείρεμα απαιτεί το ρακί του για συντροφιά.Εξάλλου ανοίγει και την όρεξη

Ένα μερακλίδικο μαγείρεμα απαιτεί το ρακί του για συντροφιά.Εξάλλου ανοίγει και την όρεξη

 

Τα φύκια,μια γαστρονομική απόλαυση μόνο για γνώστες

Τα φύκια,μια γαστρονομική απόλαυση μόνο για γνώστες

 

Ο κόκκινος τόνος,φρεσκότατος και λαχταριστός!!!Έτοιμος για την ψησταρία μου

Ο κόκκινος τόνος,φρεσκότατος και λαχταριστός!!!Έτοιμος για την ψησταρία μου

Αφού έκοψα τον τόνο και ετοίμασα το νερό για τα φύκια,τα ζεμάτησα για λίγα δευτερόλεπτα,περισσότερο για λόγους υγιεινής παρά για κάτι άλλο.Ένιωσα την μυρωδιά της θάλασσας να απλώνεται στην κουζίνα μου και η προσμονή μου για το γεύμα μεγάλωσε.

Συντομότατο ζεμάτισμα και το δωμάτιο μύρισε θάλασσα

Συντομότατο ζεμάτισμα και το δωμάτιο μύρισε θάλασσα

 

Μερικές πατατούλες είχαν ήδη πάρει το χρωματάκι τους στο γκρίλ μου - See more at: http://tixamperiaapothnpolh.blogspot.com/2012/08/fast-food.html#sthash.mcCO13Bb.VmDSJMCH.dpuf

Μερικές πατατούλες είχαν ήδη πάρει το χρωματάκι τους στο γκρίλ μου – See more at: http://tixamperiaapothnpolh.blogspot.com/2012/08/fast-food.html#sthash.mcCO13Bb.VmDSJMCH.dpuf

 

Ο τόνος ξάπλωσε στην πυρωμένη πλάκα του γκρίλ μου για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.Τόσο λίγο χρόνο χρειάζεται για το σωστό ψήσιμο του τόσο σεβαστού αυτού ψαριού. Τα φύκια μαζί με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεπτοκομμένο σκόρδο ρίχτηκαν στο καυτό τηγάνι για επίσης σύντομο σοτάρισμα.Δεν χρειάζονται ούτε καν αλάτισμα καθώς η φυσική,αλμυρή γεύση τους υπερκαλύπτει κάθε απόπειρα προσθέσεως μπαχαρικών.

Αυτό είναι το σωστό ψήσιμο κόκκινου τόνου.Στην μέση ακόμα στην φυσική του υπόσταση.Όποιος δοκιμάσει κάτι τέτοιο δεν θα ξανατολμήσει να βάλει στο στόμα του κονσέρβα!!!

Αυτό είναι το σωστό ψήσιμο κόκκινου τόνου.Στην μέση ακόμα στην φυσική του υπόσταση.Όποιος δοκιμάσει κάτι τέτοιο δεν θα ξανατολμήσει να βάλει στο στόμα του κονσέρβα!!!

 

Τα φύκια με αέρινο πέρασμα απ'το τηγάνι.Με προσθήκη κύβων ντομάτας τα δύο αιώνια αντίπαλα χρώματα,ενώνονται χρωματικά μα κυρίως γευστικά

Τα φύκια με αέρινο πέρασμα απ’το τηγάνι.Με προσθήκη κύβων ντομάτας τα δύο αιώνια αντίπαλα χρώματα,ενώνονται χρωματικά μα κυρίως γευστικά

Νοιώθοντας το ιώδιο της θάλασσας να πλανάται παντού γύρω μου,ήταν σαν ένα αστραπιαίο ταξίδι στα μήκη και τα πλάτη όλων των θαλασσών του κόσμου.Ανοίγοντας πάλι τα μάτια μου το θαλασσινό μου πιάτο ήταν έτοιμο να μου προσφέρει γαστρονομικές συγκινήσεις.Η Ντουίγκου μπήκε στην κουζίνα,κρατώντας στο χέρι μια παγωμένη Efes.Ότι πρέπει για να συνοδεύσει το φαγητό αυτές τις τόσο καυτές καλοκαιρινές μέρες.

H παγωμένη ξανθιά του καλοκαιριού

H παγωμένη ξανθιά του καλοκαιριού

 

Τα λόγια είναι περιττά,η απόλαυση μεγάλη.Φρέσκια,μοντέρνα,υγιεινή και γευστικότατη κουζίνα

Τα λόγια είναι περιττά,η απόλαυση μεγάλη.Φρέσκια,μοντέρνα,υγιεινή και γευστικότατη κουζίνα

Μέσα σε μόλις ελάχιστα λεπτά κατάφερα να ενώσω Πολίτικα υλικά με άλλα ξένων θαλασσών παρουσιάζοντας όχι κουζίνα fast food και φύκια με μεταξωτές κορδέλες ,μα μιά κουζίνα όλο φρεσκάδα γεμάτη Πολίτικα φύκια και θαλασσινές απολαύσεις.Καλή μας όρεξη!

 

 

Πηγή: http://tixamperiaapothnpolh.blogspot.com/2012/08/fast-food.html