Το πείραμα που ρίχνει φως στην ιδιοφυία του Van Gogh
5 Ιουλίου 2013
Ένας ειδικός ερευνητής από την Ιαπωνία που εξειδικεύετε στον κόσμο των χρωμάτων και το πώς τα αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το αισθητήριο όργανο της όρασης παρουσιάζει μια επαναστατική μέθοδο με στόχο να εξηγήσει γιατί ο σπουδαίος ζωγράφος, Βαν Γκόνγκ χρησιμοποιούσε με τον ιδιαίτερο τρόπο που αποτυπώνεται στα έργα του την παλέτα των χρωμάτων.
Μια από τις φήμες που συνόδευαν τον εκπληκτικό καλλιτέχνη ήταν πως έπασχε από δαλτονισμό ή μερική αχρωματοψία. Μια φήμη που για πολλούς κριτικούς δικαιολογεί γιατί ο ζωγράφος χρησιμοποιούσε στα έργα του τόσο περίεργα χρώματα και τόσο τολμηρές και ζωντανές γραμμές για να δώσει κίνηση στους πίνακες τους.
Και αυτή ακριβώς την φήμη έθεσε ως αντικείμενο έρευνας , ο επιστήμονας Kazunori Asad που ζωγράφισε τα έργα του Βαν Γκόνγκ μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου που δεν έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα όρασης και μπορεί εύκολα να διακρίνει της αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων.
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ
Το ειδικό πρόγραμμα που ανέπτυξε ο ιάπωνας επιστήμονας προσθέτει τις βασικές αποχρώσεις των χρωμάτων σε συνδυασμό με ένα τροποποιημένο φίλτρο φωτός για να μπορεί κάποιος να διακρίνει πιο εύκολα τις διαφορές στις αποχρώσεις των χρωμάτων που βρίσκονται κοντά το ένα από το άλλο αλλά ένας άνθρωπος με δυσχρωματοψία πολύ δύσκολα μπορεί να διακρίνει.
Το αν τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη είναι πιο όμορφα και εντυπωσιακά από τα πρωτότυπα, ο ερευνητής αφήνει αυτή την επιλογή…στο κοινό.
Πηγή:goodstory.gr