Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ινστιτούτου Κύπρου και C2RMF Γαλλίας
31 Μαΐου 2013
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων (C2RMF) της Γαλλίας, ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για ανάλυση, καταγραφή, διατήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών.
Ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι «η Συμφωνία Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΙΚυ Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας και η Marie Lavandier Διευθύντρια του C2RMF, περιλαμβάνει την προώθηση κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με έμφαση στις επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές για τη μελέτη, καταγραφή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής».
Η συμφωνία επίσης, προνοεί την ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκού προσωπικού και ερευνητών και την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΚυ Δρ. Ανδρέας Πίττας είπε ότι η παρουσία της Marie Lavandier στην Κύπρο και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς η Κύπρος από αμνημονεύτων χρόνων αποτελεί έναν αρχαιολογικό παράδεισο.
Πρόσθεσε ότι «τα μουσεία μας και οι αρχαίες τέχνες θα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους και κυρίως στους νέους, τους οποίους οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε και να καθοδηγήσουμε.
Ο Δρ Πίττας είπε ότι «η τεχνολογική υποδομή που διαθέτει το Ινστιτούτο Κύπρου, είναι σίγουρα απαραίτητη για την κατανόηση και την εκτίμηση των αρχαιολογικών μας θησαυρών».
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Συγκοινωνιών Τάσου Μητσόπουλου, είπε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η συνεργασία του ΙΚυ με το C2RMF, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιστημονική ανάλυση, καταγραφή και διατήρηση των αρχαιολογικών μας θησαυρών.
Η Διευθύντρια του C2RMF δήλωσε περήφανη για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ιδανική για τη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας, αφού εδώ διασταυρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της Μεσογείου.
«Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι ένα σχετικά νέο Ίδρυμα, όπως το ΙΚυ, που είναι αφιερωμένο στην υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα, ενσωμάτωσε από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, ένα κλάδο εστιασμένο στη μελέτη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε η Διευθύντρια του C2RMF.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΚυ Κώστας Παπανικόλας ανέφερε ότι «η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το ΙΚυ όσο και για την Κύπρο γενικότερα».
Σημείωσε ότι η συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα όπως το C2RMF έχει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους, καθώς διεξάγεται πρωτοπόρος έρευνα σε τομείς παγκόσμιου ενδιαφέροντος και παράλληλα υιοθετούνται και επιβάλλονται υψηλά μέτρα απόδοσης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το πρωτοποριακό Κινητό Ερευνητικό Εργαστήριο Αρχαιολογίας STARLab του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου.
Το STARLab, είναι μια μοναδική για την χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ερευνητική υποδομή, που θα συνδράμει ουσιαστικά στην έρευνα, την καταγραφή, τη συντήρηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό αυτοκίνητο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και τέσσερις ερευνητές, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό, εργαλεία και λογισμικά προγράμματα για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων με την εφαρμογή τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής, γεωφυσικής και τηλεπισκόπησης, φυσικοχημικών αναλύσεων και προηγμένων τεχνολογιών απεικόνισης.
Πηγή: onlycy.com