Αρμπαρόριζα: αρωματική & θεραπευτική
21 Μαΐου 2013
Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές φυτό που το συναντάμε πολύ συχνά στους ελληνικούς κήπους και τα μπαλκόνια. Κι αυτό γιατί φυτεύεται εύκολα, είναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται τόσο συχνό πότισμα όσο άλλα φυτά – αυτό που χρειάζεται είναι τη συχνή επαφή με τον ήλιο.
Η σκούφια της κρατάει από τη Νότια Αφρική και συγγενεύει με το γεράνι – μια προσεκτική ματιά στην εξωτερική της εμφάνιση δε μας αφήνει καμμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Τα φύλλα της είναι ‘δαντελωτά’ ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι εμφανίζει πολύ όμορφα μωβ (αλλά και λευκά) λουλουδάκια.
Το μεγάλο ατού της αρμπαρόριζας είναι το έντονο άρωμα που αναδύουν τα φύλλα της – αρκεί να τα τρίψουμε λίγο και το υπέροχο άρωμά τους γεμίζει τις αισθήσεις μας.
Βασικά tips:
– Κλαδεύεται περίπου όπως και το γεράνι: μ’ ένα μικρό κλαδευτήρι αφαιρούμε τα άρρωστα κλαδάκια και τα ξεραμένα φύλλα για να αναζωογονηθεί.
– Δεν χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Στη γλάστρα, πρέπει να την ποτίζουμε ‘καλά’, περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
– Φυτεύεται πανεύκολα: απλά αφαιρούμε ένα κλαδάκι που δεν έχει άνθη πάνω του και με μια πετρούλα ‘πατάμε’ λίγο την κάτω άκρη του και το φυτεύουμε στη γλάστρα ή το χώμα.
– Θεωρείται ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τα κλαδιά του με τα δαντελωτά φύλλα κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα.
– Οι πιο συχνές χρήσεις της αρμπαρόριζας είναι στην παρασκευή λικέρ, στα γλυκά του κουταλιού αλλά και στα λουκούμια.
– θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδότητες ως βότανο
Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες.
Τέλος, η αρμπαρόριζα μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό.
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ’ ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό. Όταν πλέον το φυσικό εντομοαωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.
Πηγή:praktikesidees.gr