Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μελιτζανόπιτα με κιμά

18 Μαΐου 2013

Μελιτζανόπιτα με κιμά

ΥλικάMelintzanopita-me-kima

 

  • 6 μελιτζάνες τσακωνικές κομμένες σε καρεδάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 250 γραμμ. φέτα βαρελίσια σε τρίμματα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού τραχανάς γλυκός ή πλιγούρι ή ρύζι
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

Εκτἐλεση

Κόβουμε σε κύβο τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10’ να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Στο μεταξύ σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8’ από όλες τις πλευρές μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν για 4-5’ και στο τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10’. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε να πιεί τα υγρά της γέμισης. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα κάτω. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Βάζουμε και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα και καλύπτουμε την πίτα μας.

Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο για να κλείσει καλά η πίτα μας. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε ελαιόλαδο και νερό και ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 10’ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

 

Πηγή: argiro.gr