Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο ήλιος «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση

14 Μαΐου 2013

Ο ήλιος «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση

Σημαντικές ωφέλειες από την έκθεση στον ήλιο ίσως αντισταθμίζουν τις αρνητικές

Θοδωρής Λαΐνας

σως πρέπει να αναθεωρήσουμε το επίπεδο των προφυλάξεων από την ηλιακή ακτινοβολία

Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε το επίπεδο των προφυλάξεων από την ηλιακή ακτινοβολία

Εδιμβούργο

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έδειξε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ρίχνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Είναι βέβαια γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα, όμως τα οφέλη από αυτήν μπορεί να είναι τελικά σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Παρότι η νέα έρευνα αφορούσε  μικρό αριθμό εθελοντών και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι ίσως μελλοντικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για την επιτρεπόμενη έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έκθεση στον Ηλιο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρίτσαρντ Γουέλερ, θεωρούν ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες απελευθερώνουν από τα δερματικά κύτταρα μονοξείδιο του αζώτου το οποίο, εισερχόμενο στην αιματική κυκλοφορία, χαλαρώνει τα αγγεία με αποτέλεσμα να σημειώνεται μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έτσι, έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να βοηθά στην μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Οι βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως οι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικά λόγω υψηλής πίεσης είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος. Όπως εξάλλου είναι γνωστό, ο ήλιος ενεργοποιεί την παραγωγή της ευεργετικής βιταμίνης D στον οργανισμό.

Η μελέτη

Οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 24 εθελοντές που εξετέθησαν διαδοχικά για 20 λεπτά της ώρας σε υπεριώδες φως όπως το ηλιακό και για επίσης 20 λεπτά σε απλό φως που εξέπεμπε θερμότητα, όχι όμως και υπεριώδη ακτινοβολία. Η έρευνα έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση έπεφτε σημαντικά μετά από μια ώρα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (είναι αυτή από την οποία προστατεύουν τα αντηλιακά) και παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα για μία ώρα περίπου. Κατά την έκθεση στο απλό φως η αρτηριακή πίεση σημείωνε επίσης πτώση, η οποία όμως δεν διατηρούνταν, αφού τα επίπεδά της επανέρχονταν στην πρότερη κατάσταση μόλις σταματούσε η έκθεση στο φως.  Οι ερευνητές εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι η μείωση της πίεσης προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

«Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την καρδιά υπεραντισταθμίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», αναφέρει σε δήλωση του ο Γουέλερ και τονίζει ότι η ερευνητική ομάδα του θα πραγματοποιήσει νέες μελέτες για να αποτιμήσει τα οφέλη και τους κινδύνους από την έκθεση στον ήλιο. «Αν και οι νέες έρευνες επιβεβαιώσουν ότι το ηλιακό φως μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμβουλή μας για την έκθεση στον ήλιο», πρόσθεσε.

Προς το παρόν πάντως, οι ιατρικές οδηγίες για την έκθεση στον ήλιο δεν αλλάζουν. Ιδιαίτερα οι λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες δεν θα πρέπει να αμελούν να βάζουν κανονικά το αντιηλιακό τους. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο μεγαλύτερο διεθνές δερματολογικό συνέδριο στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Εδιμβούργο.

Πηγή:tovima.gr