90 χρόνια μετά, θυρανοίξια στο ναό Τιμίου Προδρόμου μακράς Γέφυρας
12 Μαΐου 2013
Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο
Εικόνα από την ανακαινισμένη εκκλησία Τιμίου Προδρόμου, στο Ουζούν-Κιοπρού.
Tης Μελαχροινής Μαρτίδου
Συρρέουν οι πιστοί σήμερα στην τουρκική πόλη Ουζούν Κιουπρού για να ζήσουν το γεγονός και να θυμηθούν την πορεία του Ελληνισμού δίπλα στον ποταμό Εργίνη, στην παρέβρια περιοχή όπου υπήρχαν ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες.
Ο Δήμαρχος Μακράς γεφύρας Ενίς Ισμπιλέν από τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε στο σεβασμιότατο μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό την ευχάριστη είδηση ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του ιερού ναού του Τιμίου Προδρόμου, στο Ουζούν-Κιοπρού, ο οποίος για 90 χρόνια έστεκε εκεί για να θυμίζει την πορεία του ελληνισμού δίπλα στον ποταμό Εργίνη. Ο μητροπολίτης για την ανακαινισμένη Εκκλησία της Μακράς Γέφυρας προσέφερε την αγιογραφημένη εικόνα του Τιμίου Προδρόμου για να ευλογεί τον τόπο των προγόνων μας ενώ συνοδεύει σήμερα εκατοντάδες πιστούς που ξεκινούν από τον Έβρο για να συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη θρησκευτική τελετή που γίνεται με την έγκριση των τουρκικών αρχών. Μετά το άνοιγμα και του δημοτικού σχολείου της Ίμβρου η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις χειρονομίες καλής θέλησης της Τουρκίας απέναντι στα θρησκευτικά μνημεία και τις μαρτυρίες του ομογενειακού ελληνισμού.
ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Πάντως σύμφωνα με τις μαρτυρίες γραπτές και προφορικές η Μακρά Γέφυρα υπάγονταν διοικητικά στο Βιλαέτι και Σαντζάκι Αδριανουπόλεως, έδρα του ομώνυμου Καζά και εκκλησιαστικά υπάγονταν στη Μητρόπολη Ηρακλείας. Το όνομα του χωριού προήλθε από τη γειτονική γέφυρα του Εργίνη ποταμού μήκους 1.250 μέτρων που θεμελιώθηκε από το Σουλτάνο Μουράτ Β’ το 1423 και ολοκληρώθηκε το 1443. Πλάτος γέφυρας 5,5 μέτρων 174 θόλους, τόξα. Οι εργάτες της γέφυρας ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης. Το 1873 υπήρχαν 1000 κάτοικοι και ένα σχολείο με 70 μαθητές και ένα δάσκαλο Το 1904 είχε 1.250 κατοίκους.
Οι κάτοικοι της ασχολούνταν με το εμπόριο και είχαν αναπτύξει εμπορικές επαφές με το Ιντζέκιοϊ, τη Ραιδεστό, τα Μάλγαρα κα. Λόγω της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη και Αλεξανδρούπολη, οι δύο γειτονικές πόλεις της Κεσσάνης και των Μαλγάρων που στερούνταν της συνδέσεως διοχέτευαν τα προϊόντα τους μέσω αυτής. Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσαν μια Αστική Σχολή εξατάξια με 114 μαθητές και 4 δασκάλους και ένα Παρθεναγωγείο πεντατάξιο με 3 δασκάλες και 90 μαθήτριες.
Το 1904 τα εκπαιδευτήρια αυτά ονομάστηκαν Λαμπαδάρεια προς τιμήν του ευεργέτη Α.Ν. Λαμπαδαρίδη που βρισκόταν στο Κάιρο. Στη λειτουργία των σχολείων συνεισέφερε επίσης και η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινούπολης με ένα ποσό από το Ζαφειροπούλειο κληροδότημα. Κοζαρίδης 85 Στη Μακρά Γέφυρα υπήρχε η Εκκλησία του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου που κτίστηκε το 1875.
Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι κάτοικοι του Ουζούν Κιοπρού που αποτελούσαν ένα συμπαγές ελληνικό στοιχείο αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και να μεταβούν στις παράλιες ελληνικές της Ραιδεστού, της Ηράκλειας, της Καλλιπόλεως κ.α. Την περίοδο 1918-1920 άρχισε και η παλιννόστηση των κατοίκων που συναντούσαν όμως πολλά προβλήματα και δυσκολίες. [Στοιχεία από το αρχείο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης]
ΧΕΙΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Πάντως στα σημερινά θυρανοίξια έχουν προσκληθεί επιχειρηματίες και παράγοντες της Καβάλας αφού ένα μήνα πριν στις 12 Απριλίου οι Τούρκοι εκπρόσωποι της πόλης επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Καβάλας και ζήτησαν ανταλλαγές και συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης είπε ότι οι δύο λαοί πρέπει να κοιτάξουν αυτά που τους ενώνουν κι όχι αυτά που τους χωρίζουν. Έκανε παρουσίαση της δραστηριότητας του Επιμελητηρίου Καβάλας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έκθεση που γίνεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, στη Νέα Καρβάλη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Ουζούν Κιουπρού είπε ότι ο ίδιος κι οι συνεργάτες του, έχουνε χτίσει ισχυρούς δεσμούς επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά. «Η Τουρκία και ειδικότερα το Ουζούν Κιουπρού θέλει ν΄ ανοίξει ένας ακόμα τελωνειακός σταθμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή που προαναφέραμε. Μετά από προσπάθειες δέκα ετών, είπε ο δήμαρχος, η τουρκική κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα. Τώρα πρέπει να γίνει το ίδιο κι από την ελληνική κυβέρνηση. Γι΄ αυτό ζήτησε τη βοήθεια των επιμελητηρίων».
ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ
Το έργο της αναστήλωσης της ορθόδοξης εκκλησίας, που επί σειρά πολλών δεκαετιών ήταν κλειστή, της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, θα ζήσουν επισκέπτες απ΄ όλη την βόρειο Ελλάδα και ιδίως μετά και το γεγονός της δολοφονικής απόπειρας του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ενισχύσουν με την παρουσία και την θρησκευτική ευλάβεια την συμμετοχή τους τιμώντας το πρόσωπο του Παναγιωτάτου.
Πηγή: xronos.gr