Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κόκορας παστιτσάδα

12 Μαΐου 2013

Κόκορας παστιτσάδα

ΥλικάKokoras-pastitsada_NEW

  • 1 κόκορας 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή, τριμμένη
Η φημισμένη κερκυραϊκή παστιτσάδα στο πιάτο σας. Μια πεντανόστιμη συνταγή που από τη στιγμή που τη δοκίμασα στη μαγική Κέρκυρα, πριν από πολλά χρόνια, τη φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Εκτέλεση

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

 

Extra tips επιτυχίας:

  • Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  • Αφήνουμε το πουλερικό για τουλάχιστον 30’ στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε.

 

 

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 120 λεπτά

Πηγή: argiro.gr