«Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος»
11 Μαΐου 2013
Ένα σπάνιο οπτικοακουστικό θέαμα για τις 20 Μονές του Αγίου Όρους, από τον ερευνητή κ. Γιώργο Ασημακόπουλο.
-Διοργανωτές της εκδήλωσης ο Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Ροπωτού και η εφημερίδα «διάλογος»
-Στις 11.30π.μ. στο ξενοδοχείο «PILI» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου 2013, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Αθωνική Πολιτεία, με τίτλο «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος», στις 11.30π.μ. στο Ξενοδοχείο PILI στην Πόρτα Παναγιά Πύλης.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει…
προβολή οπτικοακουστικού θεάματος και έκθεση φωτογραφίας από τον μελετητή του Αγίου Όρους, ζωγράφο κ. Γιώργο Ασημακόπουλο, ο οποίος μετά από πολλές επισκέψεις στο Άγιον Όρος συγκέντρωσε ένα πλούσιο οπτικό υλικό, που αποτελείται από μερικές χιλιάδες φωτογραφίες, διαφάνειες, αλλά και video, που τράβηξε ο ίδιος.
Με το υλικό αυτό δημιούργησε ένα θαυμάσιο οπτικοακουστικό θέαμα με τίτλο «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος», στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι Μονές, καθώς και η πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας οι Καρυές με τον ναό του Πρωτάτου με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μανουήλ Πανσέληνου.
Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό θέαμα, που αποτελείται από 500 επιλεγμένες φωτογραφίες, εναέριες λήψεις και πλάνα από vιdeo, εμπλουτισμένο με αφήγηση, μουσική υπόκρουση (του Χ.Χάλαρη) ψαλμωδίες από τον χορό των ψαλτών της Σιμωνόπετρας και πολλά ηχητικά εφέ (καμπάνες, ξυλοσήμαντρα, αηδόνια, ήχοι της θάλασσας , ομιλίες μοναχών, προσευχές, κ.λ.π).
Με αυτόν τον εξαιρετικό συντονισμό εικόνας και ήχου παρουσιάζεται ανάγλυφα στον θεατή το «Περιβόλι της Παναγίας», όπως εύστοχα αποκαλείται η Αθωνική Μοναστική Πολιτεία, μια πολιτεία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που μόνο ο ανδρικός πληθυσμός έχει το προνόμιο να μπορεί να επισκεφθεί και να βιώσει.
Το οπτικοακουστικό όμως αυτό θέαμα του Γιώργου Ασημακόπουλου έχει σκοπό να κάνει κοινωνούς αυτής της ξεχωριστής πολιτείας όλους, ακόμη και τις γυναίκες, για αυτό και ο ίδιος λέει: « Επιθυμώ να φέρω το Όρος κοντά στο κοινό και να προκαλέσω το ενδιαφέρον να το επισκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να τους δοθεί η ευκαιρία να βιώσουν τη Ζωή των Μοναχών, για να αισθανθούν αυτά που αισθάνεται ο επισκεπτόμενος το «Περιβόλι της Παναγίας» μας. Έτσι δίνεται η ευκαιρία και στις γυναίκες, λόγω του «Άβατου» του Αγίου Όρους, να το γνωρίσουν τουλάχιστον οπτικοακουστικά».
Η προβολή θα έχει διάρκεια μία ώρα και 15 λεπτά. Μπροστά στα μάτια των θεατών θα ξετυλιχθούν πανοραμικές εικόνες της χερσονήσου του Άθω με τις δασώδεις πλαγιές και τις βραχώδεις ακτές, εξωτερικές και εσωτερικές απόψεις των Μονών, πολύτιμες φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, τράπεζες. ολονυχτίες, διακονήματα, προσευχή, αλλά και η χλωρίδα και η πανίδα του Αγίου Όρους.
Την εκδήλωση θα πλαισιώνει έκθεση φωτογραφίας με αντίστοιχα θέματα από το Άγιον Όρος με τεκμηρίωση, ώστε οι θεατές να έχουν μια σταθερή εικόνα των θεμάτων με μεγαλύτερη άνεση και διάρκεια.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 250 παρουσιάσεις του Οδοιπορικού με μεγάλη επιτυχία, σ’όλη την Ελλάδα.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος- ερευνητής και συντονιστής της έρευνας για την έκδοση «Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλία» κ. Μάκης Εξαρχόπουλος.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλης και διοργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό- Μορφωτικό Σύλλογο Ροπωτού και την εφημερίδα «διάλογος» με την έκδοση «Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλία».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γιώργος Ασημακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1928. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και έργα του κοσμούν πολλά Αθηναϊκά σπίτια.
Εργάστηκε στη διαφήμιση και επιμελήθηκε τον σχεδιαστικό διάκοσμο πολλών βιβλίων, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους στην παραγωγή ειδικών εκδόσεων.
Το 1959 διορίστηκε στον ΕΟΕΧ(μετέπειτα ΕΟΜΜΕΧ), όπου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Διευθυντής Χειροτεχνικής Ανάπτυξης, θέση από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΕΟΜΜΕΧ δημιούργησε ένα αξιόλογο φωτογραφικό αρχείο, περίπου 30.000 έγχρωμων διαφανειών και αντίστοιχων ασπρόμαυρων φωτογραφιών με τα αρνητικά τους ,με θέμα «Ο παραδοσιακός μας πλούτος».
Σήμερα ασχολείται περισσότερο με την φωτογραφία και την φιλοτέχνηση ανάγλυφων, που είναι εμπνευσμένα από την λαϊκή μας παράδοση.
Πηγή: trikalaola.gr