Οι εκτοπισμένοι εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο και πάλι στην προσφυγιά (6 Μαΐου 2013)
1 Μαΐου 2013
Ανακοίνωση – Πρόσκληση
Αγαπητοί μας,
Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσoστόμου, οι κάτοικοι των τουρκοκρατούμενων ενοριών και κοινοτήτων της Aρχιεπισκοπικής περιφέρειας εορτάζουμε και εφέτος τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, στην προσφυγιά, μακράν της πατρικής γης.
Τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου 2013, το πρωί (ώρα έναρξης: 07:30), θα τελέσουμε πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Λατσιών.
Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας θα προστεί εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Καλούμαστε να συμμετάσχουμε στην εορτή του Αγίου και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, όπου και θα αναπεμφθεί δέησης υπέρ υγείας των απανταχού συμπατριωτών μας που ζουν στην προσφυγιά, καθώς επίσης υπέρ της συντμήσεως του χρόνου της οικονομικής δυσπραγίας του λαού μας, απελευθέρωσης της πατρίδας μας και επιστροφής μας σε αυτή, ανεύρεσης των αγνοουμένων μας και ανάπαυσης των ψυχών των οικείων μας που απεβίωσαν πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Οι κατεχόμενες ενορίες και κοινότητες που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο είναι οι ακόλουθες:
1.Ενορία Αγίου Γεωργίου, παλαιά πόλη της Λευκωσίας
2. Ενορία Αγίου Γεωργίου, Άσσιας
3. Ενορία Αγίου Γεωργίου, Κυθραίας
4. Ενορία Αγίου Γεωργίου, Τύμπου
5. Κοινότητα Βατυλής
6. Κοινότητα Βώνης
7. Κοινότητα Έξω Μετοχίου
8. Κοινότητα Μιάς Μηλιάς
9. Κοινότητα Γούφες
Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:office@churchofcyprus.org.cy , μπορείτε να μας στείλετε παλαιό ή νέο υλικό για τις κατεχόμενες κοινότητες και Εκκλησίες μας.
Σας περιμένουμε και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση.
Από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των ανωτέρω Ενοριών.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
============================================================
Το συναξάρι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος έζησε στα τέλη του 3ου αρχές του 4ου αιώνα, επί βασιλείας του Διοκλητιανού. Γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία δέκα ετών. Η μητέρα του τον έφερε μαζί της στην πατρίδα της, την Παλαιστίνη. Ο Γεώργιος, καίτοι νεαρός, κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό, όπου μάλιστα προήχθη σε μεγάλα αξιώματα. Διακρινόταν σ’ όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη γενναιότητα και την ανδρεία του.
Κατά την εποχή που ο Διοκλητιανός συγκάλεσε τους αξιωματούχους για να εξεύρει τρόπους δίωξης των χριστιανών, ο γενναίος Γεώργιος αναγκάστηκε να εκδηλώσει τη χριστιανική του ιδιότητα. Η πράξη του αυτή ανάγκασε τον Διοκλητιανό να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να διατάξει σκληρά βασανιστήρια εναντίον του. Τον έδεσαν απάνω σε τροχό και τον έσερναν. Τότε δύο από τους αξιωματικούς εμφανίστηκαν ενώπιον του Διοκλητιανού και ομολόγησαν την αφοσίωσή τους στην αληθινή πίστη του Γεώργιου. Αποτέλεσμα ήταν να μαρτυρήσουν μαζί με άλλου χίλιους στρατιώτες για την αγάπη του Χριστού.
Ακολούθως, ο διώκτης αυτοκράτορας διέταξε να ρίξουν τον Γεώργιο σε λάκκο με ασβέστη και νερό, έτσι ώστε να διαλυθούν ακόμη και τα οστά του. Μετά από τρεις ημέρες έγκλεισμό οι δήμιοι τον βρήκαν όρθιο να προσεύχεται.
Με αυτά που συνέβαιναν ο λαός ενθουσιαζόταν και αισθανόταν να τον αγγίζει η ευλογία του Θεού, ενώ ο ζηλόφθονας αυτοκράτορας περισσότερο να ωρυόταν και διέβαλλε τον Άγιο. Τα φρικτά βασανιστήρια συνέχιζαν, ενώ ο Άγιος δοξολογούσε το Θεό.
Ο Άγιος Γεώργιος αισθανόμενος το τέλος να πλησιάζει, με πνευματική αγαλλίαση παρουσιάστηκε ενώπιον του ρωμαίου βασιλιά, ο οποίος τού πρότεινε να πάνε μαζί να θυσιάσουν στον ειδωλολατρικό ναό. Όταν όμως ο Άγιος έκανε στο σώμα του το σημείο του Σταυρού, τα είδωλα έπεσαν και έγιναν κομμάτια. Τότε τον αποκεφάλισαν κι έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο με το μαρτυρικό του τέλος.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μεγαλομάρτυρας διότι με το θάρρος και την αφοσίωσή του στον Ιησού Χριστό οδήγησε και πολλούς ανθρώπους στην Εκκλησία και το μαρτύριο.
Προσευχόμαστε όλοι, με τις πρεσβείες του Μεγαλομάρτυρα Γεώργιου, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να φέρει την ποθητή ελευθερία στην πατρίδα μας. Να μην αργήσει η ημέρα που όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα χωριά και τις πόλεις τους σε συνθήκες ελευθερίας.
Επιμέλεια: Ε. Μ. Γρ.