Το PKK έπαψε να είναι «τρομοκρατική» οργάνωση για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης
26 Απριλίου 2013
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας (μτφ. Κριστιάν)
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε μια «ουδέτερη» προσέγγιση στο κουρδικό ζήτημα, σύμφωνα με την οποία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δεν είναι «τρομοκρατική» οργάνωση.
Η νέα αυτή προσέγγιση επιβεβαιώθηκε με ψήφισμα που πέρασε την Τρίτη, 23 Απριλίου, με βάση έκθεση της Josette Durrieu (Γαλλία, SOC), εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι τροποποιήσεις της ομάδας της αριστεράς για μια δίκαιη και ουδέτερη προσέγγιση του ορισμού της «τρομοκρατίας», που στοχεύει το κουρδικό κίνημα, εγκρίθηκαν με 150 ψήφους σε σύνολο 161.
Η εισηγήτρια πρότεινε μεταξύ άλλων τους όρους «ακτιβιστές του ΡΚΚ» για να οριστεί το PKK και το «ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν» για να οριστεί ο Κούρδος ηγέτης φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί από το 1999, ο οποίος καθοδηγεί σήμερα απευθείας διαπραγματεύσεις με τη τουρκική κυβέρνηση για ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος.
Στην πρώτη αξιολόγηση της Τουρκίας εδώ και πέντε χρόνια, το PACE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της νομοθετικής μεταρρύθμισης και της θεσμικής ανάπτυξης στην Τουρκία «προχωρά, αλλά παραμένει ημιτελής».
Η Συνέλευση χαιρετίζει «την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο 2012 από τις τουρκικές αρχές με τον ηγέτη του ΡΚΚ . Χαιρετίζει επίσης τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, που θεωρεί φυσικά ως δρόμο προς τηπαύση της βίας και τη δημιουργία ενός πλαισίου για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Η Συνέλευση γνωρίζει ότι η διαδικασία αυτή είναι εύθραυστη και θα πρέπει να συνοδεύεται από την απόσυρση των ακτιβιστών του ΡΚΚ της Τουρκίας. Ιδρύθηκε μια «επιτροπή σοφών» 63 ατόμων. Η Συνέλευση ελπίζει ότι θα είναι αντιπροσωπευτική όλων κοινωνικών τάσεων και των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων για να υποστηρίξει την κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας αυτής».
Οι Κούρδοι έχουν ζητήσει από καιρό από την Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάργηση του ΡΚΚ από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Οι «αντι-κουρδικές» πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της Γαλλία, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για μια ειρηνική λύση.
Εν κατακλείδι, η Συνέλευση υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια φάση πολιτικής ανάπτυξης και ότι το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα λεπτό.
Στο ψήφισμά της , η Κοινοβουλευτική Συνέλευση παρατηρεί ότι η διαδικασία της νομοθετικής μεταρρύθμισης και των θεσμικών αλλαγών είναι σε εξέλιξη, αλλά παραμένει ημιτελής.
«Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού καθεστώτος, το οποίο η Συνέλευση θα κρίνει όταν έρθει η ώρα. Για την ώρα, εξασφαλίζει τη Τουρκία με την πλήρη υποστήριξη της για την εμβάθυνση αυτών των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας