Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Με την Εκκλησία της Κύπρου πάντοτε είχαμε και έχουμε καλή συνεργασία”
17 Απριλίου 2013
Του Μηνά Βασιλειάδη
Οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία Κύπρου υπήρξαν πάντοτε αρμονικές, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε μαθητές και Καθηγητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, τους οποίους δέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου την Παρασκευή.
Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μαθητών του ελληνισμού του εξωτερικού στα μαθητικά συνέδρια, τα οποία, όπως επεσήμανε, ενισχύουν το ηθικό των εδώ μαθητών.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις των ελληνόφωνων εκκλησιών, οι οποίες αποτελούν «μια ξεχωριστή οικογένεια μέσα στην οικογένεια των πανορθοδόξων»αφού, όπως τόνισε, «τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κύπρου, πάντοτε με τη συντονιστική διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πορευόμεθα εις τον δρόμον που θα οδηγήσει –ελπίζουμε—τελικά εις την σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Όπως σημείωσε ο Πατριάρχης, η συμμετοχή μαθητών του ελληνισμού του εξωτερικού στα μαθητικά συνέδρια, όπως το φετινό του Καβάφη και το περσινό του Παπαδιαμάντη, ενισχύουν τους εδώ μαθητές και εξυψώνουν το ηθικό τους, «μια ενίσχυση που τη χρειάζονται διότι είναι ολίγοι στον αριθμό και αντιλαμβάνεστε τας συνθήκας υπό τας οποίας μαθαίνουν τα γράμματα και ετοιμάζονται για το μέλλον, το μέλλον της Ομογενείας», συνέχισε ο Πατριάρχης, «είναι αυτά τα παιδιά και πρέπει να τους δίνουμε δύναμη, θάρρος, εμπνεύσεις, ενθουσιασμό, διότι υπάρχει η καταπίεσις του περιβάλλοντος.Δεν είναι ιδεώδη τα πράγματα – τώρα, δυστυχώς δεν είναι ιδεώδη ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο, αλλά από άλλης πλευράς», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στις καλές και αρμονικές σχέσεις των δύο εκ-κλησιών και στη συνεχή επαφή και ενημέρωση που υπάρχει μεταξύ τους, εξαίροντας παράλληλα το έργο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με τα εξής λόγια:«Καμαρώνουμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ακούμε πολλά, μάθαμε περισσότερα από τον π. Γεώργιο Τσέτση, τον οποίο προσκαλέσατε και σας έκανε μία ομιλία για την εδώ ομογένεια, για το Πατριαρχείο μας. Το Παγκύπριο έχει μια ένδοξη ιστορία. Και μόνον το ότι συγκαταριθμεί μεταξύ των αποφοίτων του τον Άγιο Πάφου, αυτό φθάνει για να προσδώσει δόξαν και τιμήν και αξίαν στο Παγκύπριον. Από τον κ. Χριστοδούλου που μας επισκέπτεται τακτικά μαθαίνουμε επίσης τα νέα της Μεγαλονήσου. Τον κ. Βικέτο που είναι παλιός φίλος, ήμασταν πολύ φίλοι με τον θείον του, τον μακαριστό Νέας Σμύρνης […] και έτσι έχομεν μίαν διαρκήν επικοινωνίαν με την Μεγαλόνησο. Αλλά το κυριότερο», συνέχισε ο Πατριάρχης, «είναι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία Κύπρου, που υπήρξαν πάντοτε αρμονικές και πάντοτε είχαμε και έχουμε καλή συνεργασία στα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, τα πανορθόδοξα, τα διαχριστιανικά. Με τον Άγιο Πάφου», συνέχισε, «έχουμε συνυπάρξει σε πολλά συνέδρια […] σε πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλοενισχύσεως και θα συνεχίσουμε και εις το μέλλον να διακονούμε την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία».
Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε, επίσης, τη σύγκλιση των πρεσβυγενών πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου πριν από ενάμιση χρόνο, όπου συζητήθηκε η κατάσταση των χριστιανών της Μ. Ανατολής, σημειώνοντας ότι μίλησε προ ημερών με τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο από την Αμερική για τη δέσμευση που πάρθηκε τότε για να χτιστεί νοσοκομείο στα Ιεροσόλυμα, «μια δέσμευση ημών και των υπολοίπων που ισχύει πάντοτε και πρέπει να την ενεργοποιήσουμε. Για αυτό ανέθεσα στον π. Καρλούτσο να ομιλήσει με τον Αρχιγραμματέα των Ιεροσολύμων, τον Άγιο Κωνσταντίνης, να μάθει σε πιο σημείο βρίσκονται τα προκαταρκτικά […] και εν συνεχεία να βρούμε χορηγούς […].
Τέλος, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε το Παγκύπριο Γυμνάσιο για την επίσκεψη, «για τη χαρά της προσωπικής επικοινωνίας», και ευχήθηκε στα παιδιά του Παγκυπρίου καλή σταδιοδρομία σε μια ενωμένη και πλουσιότερη Κύπρο.
Απονομή αριστείου
Ο διευθυντής του Παγκυπρίου, Σόλων Χαραλάμπους, στην αντιφώνησή του τόνισε ότι ο βίος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελεί διαδρομή προσφοράς και βαθιάς χριστιανικής αγάπης και επεσήμανε: «Το ταπεινό σας φρόνημα, η αγάπη Σας για τον Χριστό και τον άνθρωπο, η βαθύτατη εκ μέρους Σας γνώση του μηνύματος του Χριστού και της Ορθοδόξου πατερικής παραδόσεως, η αφοσίωσή σας στο καθήκον, η επιστημονική Σας εμβρίθεια, συνιστούν το μυστικό της πνευματικής Σας επιτυχίας».
Ο κ. Χαραλάμπους απένειμε, μετά από απόφαση του καθηγητικού Συλλόγου γραμμένη σε περγαμηνή, το αργυρό Αριστείο του Παγκυπρίου, το οποίο στην μια όψη του έχει τα προπύλαια του σχολείου και στην άλλη την μορφή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέλαβε το αργυρό Αριστείο και το φόρεσε επί του στήθους δίπλα στο ιερό εγκόλπιό του. Δήλωσε με συγκίνηση ότι, παρά τις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει, θεωρεί ως «πολύ σημαντική και τιμητική» το αργυρό Αριστείο του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι βρήκε πρακτικά της Συνόδου επί εποχής Μακαρίου, ο οποίος τόνιζε στους Κύπριους Ιεράρχες να συμπαρίστανται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχου, που έψαλε εξαιρετικά ο δεξιός ψάλτης του Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης με ισοκράτες τον Θεολόγο του Παγκυπρίου και δύο μαθητές.
Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 15-4-2013