Πώς θα προσθέσω στη διατροφή μου ασβέστιο ενώ νηστεύω;
12 Απριλίου 2013
Διατροφικά τιπς από την Άννα Παχίτα
Το πενηνταήμερο της νηστείας του Πάσχα αποκλείει από τη διατροφή μας και τα γαλακτοκομικά. Το κύριο θρεπτικό συστατικό που προσφέρουν τα γαλακτοκομικά στον οργανισμό μας είναι το ασβέστιο το οποίο είναι απαραίτητο δομικό υλικό για τα οστά, είναι σημαντικό για την πήξη του αίματος, παίζει ρόλο στην συσπαστικότητα των μυών, βοηθά στην διατήρηση της συσταλτικότητας του καρδιακού μυός και είναι απαραίτητο για την παραγωγή, έκκριση και δράση ορμονών.
Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια των νηστειών να αντικαταστήσουμε το γάλα με άλλες πηγές ασβεστίου για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, τον οποίο ετοίμασαν οι φοιτήτριες κλινικής διαιτολογίας Χρίστια Κρέκου και Τζουλιάνα Μάρκου, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα.
Ανάγκες ασβεστίου:
• Παιδιά 1200mg
• Ενήληκες 1000-1200mg
• Έγκυες/ θηλάζουσες 1000-1200mg
Πηγές ασβεστίου | Ποσότητα ασβεστίου(mg) ανά 100g |
Γάλα | |
Άπαχο γάλα | 120 |
Ημι- άπαχο γάλα | 125 |
Ολόπαχο γάλα | 118 |
Τυρί |
|
Τυρί χαμηλό σε λιπαρά(processed reduced fat) | 800 |
Ολόπαχο τυρί(cheddar) | 739 |
Πολύ άπαχο τυρί(cottage reduced fat) | 127 |
Γιαούρτι |
|
Ολόπαχο γιαούρτι | 200 |
Γιαούρτι χαμήλο σε λιπαρά | 162 |
Γιαούρτι 0% λιπαρά | 160 |
Προιόντα σόγιας |
|
Γάλα σόγια εμπλουτισμένο με ασβέστιο | 89 |
Τυρί σόγιας | 150 |
Δημητριακά |
|
Δημητριακά προγεύματος (SpecialK) | 70 |
Δημητριακά ολικής αλέσεως (All bran) | 340 |
Λαχανικά |
|
Σπανάκι | 170 |
Μπρόκολι | 56 |
Μαΐντανός | 200 |
Kale (λάχανο) | 130 |
Ψάρια |
|
Σαρδέλες | 540 |
Ξηροί καρποί |
|
Αμύγδαλα | 240 |
Φιστίκια βραζιλίας | 170 |
Καρύδια | 94 |
Φουντούκια | 140 |
Σουσάμι | 670 |
Πηγή: ikypros.com