Οι σεισμοί μετατρέπουν το νερό σε χρυσό – Έρευνα
21 Μαρτίου 2013
Το άγγιγμα του Μίδα έχουν οι σεισμοί σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.
Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι η σεισμική δραστηριότητα συνδεόταν με τη δημιουργία αποθεμάτων χρυσού, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε μέσω μαθηματικού μοντέλου.
Σε δηλώσεις του ο Γεωφυσικός Dion Weatherley, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι ακόμα και οι μικροσεισμοί μπορεί να δημιουργήσουν αποθέματα χρυσού, ενώ προσέθεσε ότι το 80% των αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως σχηματίστηκε από σεισμούς.
«Οι σεισμοί ενδέχεται να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για τη συγκέντρωση χρυσού σε φλέβες χαλαζία και τη δημιουργία κοιτασμάτων χρυσού τα οποία μπορούν να εξορυχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η μελέτη αναλύει πώς ο χρυσός μετατρέπεται από διάλυμα σε μέταλλο, χίλιες φορές ισχυρότερο.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού παγκοσμίως βρίσκεται σε φλέβες χαλαζία, οι οποίες δημιουργήθηκαν όταν άρχισαν να σχηματίζονται τα βουνά, πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο χρυσός μεταφέρθηκε εκεί από μεγάλους όγκους νερού, που εισχώρησαν στα βαθειά, ενεργά ρήγματα.
Οι φλέβες σχηματίστηκαν από τις τεράστιες μεταβολές στην πίεση κατά τη διάρκεια των σεισμών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό πώς η μεταβολή της πίεσης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία χρυσού.
Με το υπολογιστικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απότομη αλλαγή της πίεσης στο ρήγμα διαστέλλει το νερό με αποτέλεσμα να εξατμιστεί.
Μαζί με τους ατμούς εξωθούνται σωματίδια χαλαζία και χρυσού, τα οποία εναποτίθενται στις γειτονικές επιφάνειες των πετρωμάτων.
Ένας μόνο σεισμός ενδέχεται να μην δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες χρυσού, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες διαδοχικοί σεισμοί στην ίδια περιοχή ενδέχεται να παράγουν μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, εμπορικά βιώσιμα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «McMaster University» στο Οντάριο ανακάλυψαν ένα βακτήριο που μετατρέπει ιόντα χρυσού σε μικροσκοπικά ψήγματα του πολύτιμου μετάλλου.
Το βακτήριο ονομάζεται «Delftia acidovorans» και εντοπίζεται συχνά στην επιφάνεια μικροσκοπικών ψηγμάτων χρυσού
Πηγή: econews.gr