Tεχνητά αγγεία από 3D εκτυπωτή!
13 Μαρτίου 2013
Τεχνητά αγγεία αίματος που κατασκευάστηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις. Γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Fraunhofer της Γερμανίας δημιούργησαν τεχνητές φλέβες, αγγεία και αρτηρίες με την ελπίδα να χρησιμοποιούνται για τις μεταμοσχεύσεις τεχνητών οργάνων σε ασθενείς.
Το κυριότερο πρόβλημα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων μεταφοράς αίματος είναι η μηχανική κατασκευή των τριχοειδών αγγείων. Αυτά τα πολύ μικρά αγγεία συνδέουν τις φλέβες και τα αγγεία με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, μεταφέροντας το αίμα και κατά συνέπεια οξυγόνο και κάθε θρεπτικό συστατικό.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Fraunhofer χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του «πολυφωτονικού πολυμερισμού» κατάφερε να κατασκευάσει επιτυχώς τέτοια αγγεία με τη βοήθεια εκτυπωτή 3D.
Ενώ η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε διάφορα πεδία, όπως είναι η βιομηχανία και η αρχιτεκτονική, στην ιατρική τα πράγματα φαίνονται πιο πολύπλοκα. Η εκτύπωση ενός τόσο μικροσκοπικού αντικειμένου, όπως τα τριχοειδή αγγεία, είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, όμως οι επιστήμονες συνδυάζοντας την τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης με δύο δέσμες φωτός λέιζερ, πέτυχαν τη δημιουργία των τεχνητών αγγείων.
Ο Καθηγητής Tovar, επικεφαλής της πρωτοποριακής αυτής επιστημονικής εξέλιξης, τονίζει: «Η τεχνική μας είναι ήδη λειτουργική και τώρα βρισκόμαστε στη φάση των δοκιμών. Το πρωτότυπο του περίπλοκου συστήματος έχει ήδη δομηθεί».
Φωτογραφία: google.gr
Πηγή: artion magazine, Περιοδικό για ρτη ζωή, τη γνώση, την πνευματικότητα, Τεύχος 1ο, Σεπτέμβριος 2011, Καλαμαριά.