Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει το μέλλον των φωτοβολταϊκών

11 Μαρτίου 2013

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει το μέλλον των φωτοβολταϊκών

trisdiastata-fotovoltaika-96522Οι δυνατότητες που ανοίγει η τρισδιάστατη εκτύπωση στην τεχνολογία επισημάνθηκαν ακόμα και από τον πρόεδρο Ομπάμα κατά την πρόσφατη ομιλία του για την “Κατάσταση του Έθνους”.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο, απτό αντικείμενο με προδιαγραφές ψηφιακού σχεδιασμού.

Με άλλα λόγια, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής δημιουργεί αντικείμενα με συνεχείς επιστρώσεις υλικών όπως το γυαλί, το πυρίτιο, το πλαστικό, η ρητίνη και το κεραμικό ακολουθώντας ένα ψηφιακό υπόδειγμα/καλούπι.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που σχεδιάζουμε σχεδόν τα πάντα: από κοσμήματα, μέχρι εμφυτεύματα και ανθρώπινους ιστούς.

Μπορεί όμως να φέρει επανάσταση στο σχεδιασμό ηλιακών πάνελ και φωτοβολταϊκών κυψελών.

Η κατασκευή τρισδιάστατων φωτοβολταϊκών με αυτή τη μέθοδο θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της ηλιακής ενέργειας υποστηρίζει ο Τζον Λικάτα, υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας Blue Phoenix που εξειδικεύεται στην έρευνα της εναλλακτικής ενέργειας.

Οι τρισδιάστατες ηλιακές κυψέλες μπορούν να απορροφήσουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από τις συμβατικές τεχνολογίες. Πώς; Είναι πιο ακριβή στο σχεδιασμό τους (όπως τα στοιχεία δισεληνοϊνδιούχου χαλκού-CIGS), λιγότερο περίπλοκα και ελαφρύτερα. Επίσης απορροφούν το ηλιακό φως ανεξαρτήτως της γωνίας λήψης του.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT) υποστηρίζουν πως τα τρισδιάστατα φωτοβολταϊκά μπορούν να είναι 20% αποδοτικότερα από τα επίπεδα.

Σημαντική είναι και η εξοικονόμηση του κόστους εγκατάστασης το οποίο υπολογίζεται 50% χαμηλότερο, αλλά και υλικών που απορρίπτονται με τις συμβατικές μεθόδους.

Επίσης, η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε και συνεπάγεται μικρότερο κόστος μεταφοράς.

Τέλος, η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή λεπτών στοιχείων thin film με δυνατότητες χρήσης σε χαρτί, πλαστικό, ύφασμα ή ακόμα και προσόψεις κτηρίων και αυτοκίνητα.

Πηγή:econews