Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους
9 Μαρτίου 2013
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή σμηγματορροϊκό έκζεμα, είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης, κληρονομική, κατά βάση, δερματική νόσος που εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες, παρά σε γυναίκες.
Στα μωρά είναι παροδική κατάσταση και τη περιγράφουμε με τον όρο “νινίδα”. Προκαλεί κνησμό, ερεθισμό, δερματικές πλάκες και απολέπιση με ή χωρίς ερυθρότητα, απώλεια τριχών και έντονη πιτυρίδα.
Δεν υπάρχει εξακριβωμένη αιτιολογία για αυτή τη δερματολογική πάθηση. Παρ’όλα αυτά κυριαρχεί η άποψη πως προέρχεται από μυκητίαση, από ορμονολογικές διαταραχές και ή από υπερπαραγωγή σμήγματος. Είναι πολύ κοινή σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα επηρρεάζει κυρίως το τριχωτό της κεφάλής, αλλά εμφανίζεται και σε περιοχές όπως το πρόσωπο, το στήθος, τις μασχάλες, τα πόδια και τη βουβωνική χώρα.
Περίοδοι stress, κόπωσης, κακής υγιεινής του τριχωτού, αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, λιπαρότητα δέρματος και παχυσαρκία, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, όπως η ψωρίαση
Όσον αφορά τη θεραπεία, τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικά φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στους ενήλικες. Επίσης σαμπουάν ή φάρμακα με σελήνιο ή ψευδάργυρο φαίνεται να βοηθούν. Σε επιπλεγμένες και σοβαρές περιπτώσεις προτείνονται σαμπουάν που περιέχουν πίσσα (coal tar). Η κορτιζόνη και τα στεροειδή είναι επίσης φάρμακα εκλογής. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία για καιρό μπορεί να προκαλέσει και άλλα δερματολογικά προβλήματα μέχρι και απώλεια μαλλιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τις φαρμακευτικές θεραπείες, απευθυνθείτε σε κάποια πιο εξειδικευμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Δε θα ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι, αλλά με το τι μπορούμε να κάνουμε με φυσικά υλικά για να κρατήσουμε σε έλεγχο τη νόσο.
Μερικές από τις “σπιτικές” θεραπείες που βρήκα, περιλαμβάνουν τρίψιμο των πασχόντων περιοχών με κρεμμύδι, πλύσιμο με μίγμα ξυδιού, αιθέριου ελαίου tea tree και τυριού (;;;), ενώ άλλοι συνδυάζουν μηλοξυδο με οξυζενέ.
Δε ξέρω για εσάς, εγώ πάντως δε θα ήθελα να κυκλοφορώ με odeur κρεμμυδίλας και τυρίλας στα μαλλία μου!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινίσω είναι οτί η ίδια θεραπεία, μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά σε δυό άτομα που πάσχουν από την ίδια νόσο. Δηλαδή μη περιμένετε μια θαυματουργή κρέμα που θα θεραπεύσει τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα με μιας. Κάποιο συστατικό, λάδι, βότανο ή αιθέριο έλαιο μπορεί να σας κάνει καλό, ενώ σε κάποιον άλλο να μην έχει αποτέλεσμα. Το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η σμηγματορροϊκή στο τριχωτό της κεφαλής είναι η επίμονη πιτυρίδα. Δυστυχώς τα φαρμακευτικά σαμπουάν δε προσφέρουν μόνιμη λύση. Άπαξ και σταματήσεις να τα χρησιμοποιείς, το πρόβλημα ξαναεμφανίζεται δριμύτερο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε και να το αντικαταστήσετε με ένα ήπιο, υποαλλεργικό σαμπουάν με βότανα. Αν μάλιστα προσθέσετε και οργανικό μηλόξυδο στο νερό που θα ξεπλύνετε το κεφάλι σας, θα σας βοηθήσει πολύ. Για τα έλκη που πιθανόν να δημιουργηθούν από τον έντονο κνησμό, ο κουρκουμάς είναι άριστο επουλωτικό.
Η φυσική αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας γίνεται με φυτικά εκχυλίσματα, βότανα και έλαια. Ακόμα και αυτά όμως μπορεί να σας ερεθίσουν, οπότε προσπαθήστε να κάνετε δοκιμές πρώτα σε κάποιο μικρό τμήμα και μετά εφαρμόζετε σε όλη την επιφάνεια.
- Αιθέριο έλαιο tea tree: Είναι αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιασικό. Βάλτε μερικές σταγόνες σε ένα ήπιο σαμπουάν καθαρισμού και λουστείτε με αυτό.
- Οργανικό μηλόξυδο: Πολύ όξινο ξύδι, περισσότερο από τα απλά που γίνονται από κρασί. Αναμίξτε με νερό, σε αναλογία 1:10, απλώστε σαν μάσκα, αφήστε το για 5 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με νερό.
- Ελαιόλαδο: Κάθε βράδυ απλώστε ελαιόλαδο στα μαλλιά και λουστείτε το επόμενο πρωί. Θα βοηθήσει πολύ να ελεγχθεί η ξηρότητα που προκαλεί τη πιτυρίδα. Αν δε μπορείτε να κοιμηθείτε με λαδωμένα μαλλιά, κάντε μια μάσκα με ελαιόλαδο, κρατήστε το για 20 λεπτά και μετά λουστείτε.
- Λάδι καρύδας: Επιλέξτε ένα καλό, οργανικό λάδι και αν είναι στερεό, λιώστε το για μερικά δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Απλώστε το σαν μάσκα, όπως με το ελαιόλαδο, αφήστε το για μισή ή μία ώρα και μετά λουστείτε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ορκίζονται πως έφυγε η σμηγματορροϊκή τους δια παντός. Η αλήθεια είναι πως κάνει δουλειά. Δοκιμάστε το, ίσως πρώτο από όλα τα υπόλοιπα.
- Αλόη: Σε λάδι ή gel κάντε απαλό massage, αφήστε το μερικά λεπτά να δράσει και μετά ξεπλύνετε. Έχει επουλωτικές και κατευναστικές ιδιότητες.
- Σόδα φαγητού: Αναμίξτε 2 κουταλιές της σούπας με νερό, ώστε να γίνει πάστα και κάντε απαλό massage στις ρίζες των μαλλιών. Αφήστε το για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Αφαιρεί και τα βαριά προϊόντα styling, που επιβαρύνουν τη λιπαρότητα του τριχωτού.
- Προβιοτικά: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και κατ’επέκταση την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί στη νόσο.
- Σαπούνι θείου: Λουστείτε μια φορά την εβδομάδα με αυτό το θαυματουργό σαπούνι, ώστε να απαλαγείτε από τη περίσσεια σμήγματος.
Δοκιμάστε εναν ή και παραπάνω τρόπους μαζί. Όπως είπα και παραπάνω, ότι δρα σε κάποιον, δε σημαίνει πως θα έχει αποτέλεσμα και σε κάποιον άλλο. Αν όμως έχετε ευαίσθητο δέρμα, μη κάνετε συνδυασμούς, γιατί δε ξέρετε πως θα αντιδράσει το δέρμα σας σε κάθε ένα από αυτά τα συστατικά.
Η διατροφή επίσης πρέπει να τροποποιηθεί, αποφεύγοντας τρόφιμα που περιέχουν μαγιά, όπως μπύρα, κρασί και ψωμί, καθώς επίσης κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη. Όσπρια, δημητριακά, αυγά, ψάρια, κρέας, μπανάνες και ξηροί καρποί θεωρούνται πλούσια σε βιταμίνη του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο και πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή γιατί πραγματικά βοηθούν να κρατιέται η πάθηση σε ύφεση. Αυξήστε τη πρόσληψη φυτικών ινών γιατί καταπολεμούν την υπερέκκριση σμήγματος. Η βιταμίνη Ε και τα Ωμέγα λιπαρά οξέα βοηθούν τα κύτταρα να διατηρήσουν την υγρασία τους.
Καλή διατροφή, απαλό βούρτσισμα, έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, ενυδάτωση και καθημερινό λούσιμο με ένα ήπιο σαμπουάν είναι οι σύμμαχοι σας.