Πώς να ξεφορτωθώ τις κατσαρίδες
11 Ιανουαρίου 2013
Την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον δέκα φίλοι μου έχουν αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις κατσαρίδες στα σπίτια τους. Όλοι σχεδόν προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με τα κοινά κατσαριδοκτόνα και εντομοκτόνα.
Η αντίδρασή μου ήταν πως αυτό είναι βλαβερό τόσο για την υγεία μας (καθώς εισπνέουμε ό,τι ψεκάζουμε) όσο και για το περιβάλλον.
Όμως υπάρχουν οικολογικά απωθητικά και βιολογικοί τρόποι καθαρισμού και αντιμετώπισής τους!
Η αλήθεια είναι πως οι κατσαρίδες, όπως και τα μυρμήγκια, είναι ιδιαίτερα έξυπνα έντομα. Πρέπει επομένως εσείς να φανείτε εξυπνότεροι. Και επίμονοι. Διότι δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να τις ξεφορτωθείτε. Πάντως καλό θα ήταν να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για αρκετές ασθένειες και αλλεργίες, οπότε η παρουσία τους μέσα στα σπίτια μας είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία μας! Βασικό είναι πάντα να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό. Οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε χώρους που έχουν ήδη ρυπανθεί με περιττώματα από κάποιους συγγενείς τους (ξαδέλφη κατσαριδούλα, μπατζανάκης κατσαριδούλης κ.α.) Αν έχετε λοιπόν πρόβλημα με κάποια … μικρή Τερέζα στο σπίτι σας ή το διαμέρισμά σας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αρχίσετε να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε συχνά και καλά. Αρχίστε να αποθηκεύετε τυχόν τρόφιμα που συνηθίζετε να αφήνετε πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας σας. Αρχίστε επίσης να πετάτε τακτικά (δηλ. καθημερινά) τα σκουπίδια σας. Προσέξτε αν έχετε τυχόν διαρροές σε σωληνώσεις. Οι κατσαρίδες λατρεύουν την υγρασία! Αν δείτε πως τα παραπάνω δεν αρκούν, παρακαλώ μην τρέξετε να αγοράσετε κάποιο από τα κοινά κατσαριδοκτόνα ή εντομοκτόνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο! Πάντα υπάρχουν βιολογικοί τρόποι καθαρισμού, καθαρά οικολογικοί και φθηνοί (πάμφθηνοι μπορώ να πω).
Παρακάτω σας παραθέτω 8 εύκολους οικολογικούς τρόπους για να απαλλαγώ από τα εν λόγω έντομα στο σπίτι μου.
1) Ο φθηνότερος και οικολογικότερος τρόπος από όλους για να ξεφορτωθούμε μία μικρή Τερέζα από το σπίτι είναι ο εξής: Όταν τη δούμε, γεμίζουμε καλά τα πνευμόνια μας με αέρα και αρχίσουμε να ουρλιάζουμε έντρομοι ελπίζοντας πως θα συνδράμουν οι γείτονες για να μας σώσουν. Για καλό και για κακό ανεβαίνουμε στο τραπέζι κρατώντας ένα σκουπόξυλο για να αντιμετωπίσουμε τον έξυπνο εχθρό. Προσοχή μην διαλύσετε τα φωτιστικά! Καλό θα ήταν να ανεβούμε στο τραπέζι με το ασύρματο τηλέφωνο (όσοι δεν έχετε, τρέξτε να προμηθευτείτε, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις), ούτως ώστε να τηλεφωνήσετε σε όλους τους συγγενείς και φίλους για να έρθουν κι αυτοί. Πείτε τους να φέρουν μαζί τους οπωσδήποτε και τη φωτογραφική τους μηχανή για να σας αποθανατίσουν! Η κατσαρίδα με τόση φασαρία και μπούγιο μάλλον θα εξαφανιστεί… Σε περίπτωση ωστόσο που δεν δουλέψει αυτός ο τρόπος, σας προτείνουμε άλλους 7 εξίσου οικολογικούς και δοκιμασμένους τρόπους για να ξεφορτωθείτε αποτελεσματικά τις κατσαρίδες.
2) Κάντε ένα μείγμα νερού με σαπούνι και ψεκάστε τις κατσαρίδες όποτε τις εντοπίζετε. Το σαπωνώδες νερό θα τις εξουδετερώσει.
3) Σε ένα άδειο κουτί καφέ τοποθετείστε ένα-δύο κομμάτια ψωμί που το έχετε μουσκέψει καλά με μπύρα. Αφήστε το κουτί με το περιεχόμενό του σε σημεία όπου εμφανίζονται οι κατσαρίδες.
4) Πολύ καλά απωθητικά είναι τα δαφνόφυλλα, οι φέτες αγγουριού ή το σκόρδο. Αφήστε κάποιο από τα τρία στα σημεία που πάνε οι κατσαρίδες για να τις αποτρέψετε να ξαναεμφανιστούν.
5) Εξίσου αποτελεσματική είναι η ναφθαλίνη. Οι κατσαρίδες σιχαίνονται τη μυρωδιά της!
6) Μια άλλη φυσική απωθητική ουσία για τις κατσαρίδες είναι η νεπέτα*[1] . Το ενεργό συστατικό που περιέχει, η νεπεταλακτόνη, είναι μη τοξική για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Μικρά σακουλάκια με νεπέτα μπορούν να αφεθούν στα σημεία που έχετε διαπιστώσει πως πηγαίνουν κατσαρίδες. Μπορείτε επίσης να τη βράσετε σε νερό (όπως προετοιμάζετε το τσάι) και με το μείγμα να ψεκάσετε τα κουφώματα του σπιτιού σας και πίσω από τα ντουλάπια (οι κατσαρίδες τρελαίνονται για τα σκοτεινά μέρη, γι’ αυτό εξάλλου και κυκλοφορούν το βράδυ). Αυτό το φυσικό απωθητικό πάντως καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσουν με μέτρο όσοι έχουν γάτες στα σπίτια τους (τα γατιά πραγματικά “τρελαίνονται” με το άρωμα της νεπέτας).
7) Ανακατέψτε ορυκτό βόρακα*[2] με ίση ποσότητα ζάχαρης και στη συνέχεια απλώστε το μείγμα στα σημεία που έχετε δει κατσαρίδες. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα μείγμα με βόρακα, αλεύρι και γύψο σε ίσα μέρη και να κλείσετε με αυτό τυχόν ανοίγματα από τα οποία εισέρχονται οι κατσαρίδες στο σπίτι σας.
8) Τέλος, μία καταπληκτική πατέντα που τη δοκίμασα και έμεινα με το στόμα ανοικτό για την επιτυχημένη του δράση: Πριν κάποια χρόνια έμενα σε ένα διαμέρισμα με έντονο πρόβλημα κατσαρίδων. Ένα βράδυ διαπιστώνω πως το ζουζούνι που πετούσε μέσα στο σαλόνι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία … κατσαρίδα! Αν και γενικά είμαι ψύχραιμη με τα εν λόγω έντομα, πραγματικά φρίκιασα. Τότε ο άντρας μου καπάκωσε την κατσαρίδα με ένα κουτί από CD (αυτά που πουλιούνται σε 50άδες, 100άδες κλπ.) και την έκλεισε εκεί μέσα. Στη συνέχεια άφησε το κλειστό κουτί με την Τερέζα στο μπαλκόνι. Η Τερεζούλα ήταν ζωντανή για 2,5 εβδομάδες περίπου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φιλενάδες της έρχονταν να την επισκεφθούν και … πέθαιναν (!!!) περιμετρικά του κουτιού. Το ίδιο συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο της φυλακισμένης κατσαρίδας. Περιττό να σας πω πως δεν επανεμφανίστηκε ούτε μία κατσαρίδα στο σπίτι!!!
Μπορείτε να δοκιμάσετε όποιον από τους παραπάνω οικολογικούς τρόπους απώθησης ή εξολόθρευσης κατσαρίδων.
Η νεπέτα, γνωστή επίσης ως γλήχωμα το γαλεόφιλον, γατόχορτο ή καλαμίνθη, είναι μία πολυετής πόα, ύψους μόλις 3ο εκατοστών, που φυτρώνει και στη χώρα μας. Έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς με ελαφρά παχιά υφή, καλυμμένα με απαλό χνούδι και πριονωτό περίγραμμα. Έχει πολύ απαλό άρωμα και μικρά λευκά άνθη με εξίσου διακριτικό άρωμα και αδιάφορο σχήμα. Το ιδιαίτερο του φυτού αυτού είναι πως περιέχει μία ουσία, την νεπεταλακτόνη, η οποία δρα σχεδόν ως ψυχοτρόπο για τις γάτες.
*[↩] Ο ορυκτός βόρακας πουλιέται στα φαρμακεία σε μορφή λευκής σκόνης.
Πηγή:angel.aenaon.info