Η χαμηλή μυϊκή δύναμη ως παράγοντας κινδύνου στη θνησιμότητα των εφήβων
11 Ιανουαρίου 2013
Η χαμηλή μυϊκή δύναμη στην εφηβεία συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες σημαντικές αιτίες, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη από το Ινστιτούτο της Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal (BMJ), δείχνουν ότι η επίδραση της χαμηλής μυϊκής δύναμης είναι παρόμοια με καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου στον πρόωρο θάνατο όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση.
Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η υψηλή αρτηριακή πίεση σε νεαρή ηλικία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου της πρόωρης θνησιμότητα, αλλά η σχέση της μυϊκή δύναμης κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και της πρόωρης θνησιμότητας δεν είχε εξακριβωθεί. Έτσι, μια ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Φινλανδία, παρακολούθησαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο εφήβους άντρες ηλικίας 16 με 19 ετών για μια περίοδο 24 ετών.
Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε τρεις αξιόπιστες μυϊκές δοκιμές αντοχής κατά την έναρξη της μελέτης. Μετρήθηκαν επίσης ο ΔΜΣ και η πίεση του αίματος. Ως πρόωρη θνησιμότητα ορίστηκε ο θάνατος πριν από την ηλικία των 55 ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 26.145 (2,3 %)συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους. Η αυτοκτονία ήταν η πιο κοινή αιτία θανάτου (22,3%) σε σύγκριση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (7,8 %) ή τον καρκίνο (14,9%).
Η υψηλή μυϊκή δύναμη συνδέθηκε με 20-35% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ ή της αρτηριακής πίεσης. Καμία σχέση δεν παρατηρήθηκε στη θνησιμότητα από καρκίνο. Οι μυώδες έφηβοι είχαν επίσης 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αυτοκτονία και είχαν μέχρι και 65% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάποια ψυχιατρική διάγνωση, όπως σχιζοφρένεια και διαταραχές της διάθεσης. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλή φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα ψυχικά», επισήμαναν οι συγγραφείς.
Αντίθετα, οι άνδρες έφηβοι με το χαμηλότερο επίπεδο μυϊκής αντοχής έδειξαν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από κάθε αίτιο, αλλά και τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην καρδιαγγειακή νόσο και την αυτοκτονία πριν από την ηλικία των 55 ετών.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή μυϊκή δύναμη στους εφήβους αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σημαντικές αιτίες θανάτου στη νεαρή ενήλικη ζωή, όπως η αυτοκτονία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Υποστηρίζουν έτσι την ανάγκη για τακτική σωματική άσκηση στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγές: doi.org –longevityway.com