Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ: Ηλεκτρική διασύνδεση – πρόοδος
28 Δεκεμβρίου 2012
Προχωρούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για τη «ηλεκτρική» διασύνδεση των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, σε ένα έργο που θα παρέχει αμοιβαία κάλυψη στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ μεγάλες είναι και οι πολιτικές προοπτικές του εγχειρήματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ που φιλοξένησε τις συνομιλίες.
Όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, που δημιουργήθηκε για να συζητήσει την διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των τριών χωρών, συναντήθηκε στο Ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων στην Ιερουσαλήμ.
Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στην κατασκευή υποθαλασσίου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και έπειτα με την Ελλάδα με απώτερο σκοπό την διασύνδεση του δικτύου με την Ευρώπη.
Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ πρακτικές» σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, ενώ η ομάδα εργασίας συζήτησε και άλλα πεδία πιθανής συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρισμού μεταξύ των τριών χωρών.
Η συνάντηση στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε έπειτα από τριμερείς διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας και Υδάτων, Δρ. Ούζι Λάνταου, του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη και του Έλληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου.
Οι τρεις αξιωματούχοι αποφάσισαν την σύσταση κοινών ομάδων εργασίας προκειμένου να εξετάσουν την τριμερή ενεργειακή συνεργασία στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιερουσαλήμ.
Η ομάδα εργασίας για το φυσικό αέριο αναμένεται να συναντηθεί στις αρχές του 2013.
Τον Νοέμβριο του 2011, ο υπουργός Λάνταου είχε συνοδέψει τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Δρ. Λάνταου προέβη σε εισήγηση για την κατασκευή υποθαλασσίου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνέδεε τα δίκτυα του Ισραήλ και της Κύπρου.
Αυτό οδήγησε σε συζητήσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Λευκωσίας για το ζήτημα, οι οποίες επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα.
Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο θα έχει μήκος 330 χιλιομέτρων και θα τοποθετηθεί σε βάθος 2.300 μέτρων. Θα επιτρέπει την αμοιβαία μεταφορά 2000 Μεγκαβάτ ηλεκτρισμού σε ένα έργο χωρίς προηγούμενο ως προς την εμβέλειά του.
Σύμφωνα με προτάσεις, άλλο ένα καλώδιο θα συνδέσει τα δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης.
Η ελληνοκυπριακή διασύνδεση θα έχει μήκος 1.190 χιλιομέτρων και τελικά θα συνδέσει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ευρώπη. Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης γι’ αυτό το σκέλος του έργου.
Ο Δρ. Λάνταου τόνισε ότι η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων θα παρέχει ασφάλεια και αμοιβαία κάλυψη στις αγορές ηλεκτρισμού των τριών κρατών. Υπογράμμισε ότι το έργο έχει μεγάλες πολιτικές προοπτικές και κοινά οικονομικά οφέλη.