Αλμυρίκια με γαύρο μαρινάτο και βινεγκρέτ ντομάτας
6 Δεκεμβρίου 2012
1 κιλό αλμυρίκια, καθαρισμένα από τα χοντρά κοτσάνια
περίπου 40 φιλέτα γαύροι μαρινάτου (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα αλίπαστα)
Για τη βινεγκρέτ ντομάτας
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα (περίπου 200 γρ.)
1 σκελίδα σκόρδου
100 ml ελαιόλαδο
20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄
Διαδικασία Βινεγκρέτ ντομάτας: Κόβουμε την ντομάτα στη μέση, τη στύβουμε ελαφρώς με το χέρι, τινάζοντάς τη να φύγουν τα νερά και τα σπόρια, και την πολτοποιούμε με το σκόρδο στο μπλέντερ. Σουρώνουμε τον πολτό σε λεπτή σήτα. Παίρνουμε το χυμό της ντομάτας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Δεν χρειάζεται τα υλικά της βινεγκρέτ να ομογενοποιηθούν.
Σαλάτα: Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα αλμυρίκια. Τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα σουρώνουμε και (αν θέλουμε) τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει παγάκια. Έτσι θα σταματήσει ο βρασμός και θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα και τα πιέζουμε με την πετσέτα ώστε να στραγγίξουν από τα πολλά υγρά τους. Tα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με το γαύρο. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδι.
Ένα πρωτότυπο σαλατοφαγητό που θέλει μόνο λίγο ψωμί για να γίνει και χορταστικό…
Συνταγή Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος
Πηγή: gastronomos.gr