Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στην χολή;

2 Δεκεμβρίου 2012

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στην χολή;

Πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά από την παρουσία πέτρας στην χολή. Δείτε, πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες με τη βοήθεια της διατροφής και της βοτανολογίας.

Η χοληδόχος κύστη είναι μια ασκοειδής δομή που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και είναι προσκολλημένη σε αυτό. Το συκώτι παράγει μια ουσία που ονομάζεται χολή, η οποία περνά και συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη. Οταν καταναλώνεται ένα λιπαρό φαγητό , η χοληδόχος κύστη συσπάται και ετσι η χολή διοχετεύται σε έναν «αγωγό» που ονομάζεται χοληδόχος πόρος, ο οποίος στη συνέχεια συνδέεται με το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο.

Η χολή δρά στην πεπτική οδό και ο ρόλος της έγκειται στη γαλακτωματοποίηση του λίπους, διαλύοντας το αποτελεσματικά σε μικροσκοπικά σταγονίδια που στη συνέχεια διασπώνται εντελώς από λιπολυτικά ένζυμα. Μερικές φορές μπορεί να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη σκληρές πέτρες (λίθοι) γνωστές ως πέτρες της χολής. Αυτές αποτελούνται συνήθως από στερεοποιημένη χοληστερόλη και το πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν σε υπέρβαρα άτομα.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν πέτρες στη χολή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, όμως περίπου στο 20% των περιπτώσεων οι πέτρες στη χολή προκαλούν προβλήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι οι πόνοι κάτω από τα πλευρά στη δεξιά μεριά καθώς και η δυσπεψία που εκδηλώνεται με την κατανάλωση λιπαρών φαγητών.

Ιατρική αντιμετώπιση

Ανάλογα με τον τύπο των λίθων στη χολή, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για την συρρίκνωσή τους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπέρηχοι για το θρυμματισμό των λίθων που στη συνέχεια περνούν απο τη χοληδόχο κύστη στο έντερο. Οι μη χειρουργικές θεραπείες είναι ασφαλείς αλλα δεν μπορούν να εμποδίσουν την επανεμφάνιση της πέτρας. Ετσι, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από αυτην την πάθηση, καταλήγει στο να υποστεί χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) .

Προσοχή:Αν ο πόνος πιστεύετε πως οφείλεται σε πέτρα στην χολή και επιμείνει για πάνω από 1-2 ώρες ή γίνει πολύ έντονος, ζητήστε επειγόντως ιατρική συμβουλή.

Συμβουλές διατροφής

Προσπαθήστε να εμποδίσετε το σχηματισμό λίθων χοληστερόλης στη χολή και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές διατροφής:

-Μειώστε στο ελάχιστο το ποσό των κορεσμένων λιπών στη διατροφή σας ελαττώνοντας το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά και τα προκατεργασμένα τρόφιμα.

-Αποφύγετε τα κρεμμύδια, τα αυγά και τη σοκολάτα αφού συνήθως προκαλούν παροξυσμούς πόνου.

-Προτιμάτε τις πλήρεις, μη κατεργασμένες τροφές όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά, επειδή λαμβάνοντας πολλές φυτικές ίνες μπορείτε να μειώσετε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στη χολή. Με αυτόν τον τρόπο θα παρατηρήσετε και απώλεια βάρους.

-Προσθέστε στη διατροφή σας για περίπου μια εβδομάδα το χυμό από φρέσκο λεμόνι μαζι με λάδι (ελαιόλαδο) , γεγονός που θα βοηθήσει στην αποβολή των λίθων μεσω του πεπτικού συστήματος.

Φυσικά συμπληρώματα

-Λεκιθίνη, η οποία είναι φωσφολιπίδιο (μια κατηγορία ενώσεων που παράγονται στο συκώτι και συμβάλλουν στο μεταβολισμό του λίπους) . Το συστατικό αυτό των ζωϊκών και φυτικών ιστών, αποτελεί φυσική πηγή χολίνης η οποία μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό πέτρας στη χολή.

Εναλλακτικές θεραπείες

-Βότανα, τα οποία μπορούν να δράσουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος σας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήστε τα εξής φυτά:

-Γαϊδουράγκαθο (Cardus marianus), το οποίο διακρίνεται για μια ποικιλία δράσεων στο ήπαρ, η καλή υγεία του οποίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Μια από τις δράσεις του βοτάνου αυτού είναι η αύξηση της διαλυτότητας της χολής, εμποδίζοντας τη στασιμότητά της και κατά συνέπεια την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στη χοληδόχο κύστη.

-Αγρια αγκινάρα (Cynara scolymus) με παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο και ανάλογες επιδράσεις στο συκώτι.

-Σύνθεση βοτάνων, που αποτελει ένα μίγμα των παραπάνω βοτάνων σε συνδιασμό με κάποια άλλα βότανα που θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος και στην ομαλότερη λειτουργία του αλλά και της χοληδόχου κύστης. Η σύνθεση αυτή όπως και όλα τα παραπάνω διατείθεται μόνο από το φαρμακείο σε μορφή βάμματος. Προτιμάτε την κατανάλωση φυτών σε μορφή βάμματος γιατί έτσι λαμβάνετε τα συστατικά των βοτάνων στην πιο πλήρη τους μορφή.

-Μίγμα σουηδικών βοτάνων, που ονομάζεται Schweden bitter, αποτελεί ελιξήριο από 16 βότανα και ενδείκνυται για μια πληθώρα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παθήσεων του ήπατος και της χολής. Το μίγμα αυτό θα το βρείτε, όπως όλα τα παραπάνω, στα φαρμακεία.

Σε περίπτωση κολικών δοκιμάστε ένα μίγμα χαλαρωτικό από Χαμομήλι, Βαλεριάνα και Λοβέλια. Θα ανακουφίσει εν μέρει τον παροξυσμό του πόνου.

Της Ειρήνης Καφίρη, Φαρμακοποιού και επιστημικού συνεργάτη του:iator.gr .

Πηγή:.clickatlife.gr